GRILLOWANY KURCZAK Z WARZYWNYM TAGLIATELLE I PRAŻONĄ W CYDRZE BIAŁĄ KASZĄ

Przepis bierze udział w konkursie  w IV edycji Konkursu Żywieniowego „Natalia, Honorata Witalna” będącego częścią projektu „Nutrition, Health and Wellness”.

Firma Nestlé, znana chyba wszystkim i bardzo lubiana opracowała strategię żywienia zwaną portion guidance czyli zaleceń dotyczących spożywania odpowiednich porcji produktów (m.in. warzyw i owoców) w ciągu dnia.

Jak wiemy PORCJA to ilość jedzenia lub picia dla jednej osoby, na jeden raz.

Porcja nie dla każdego będzie taka sama , bo każdy człowiek jest inny, więc i jego porcje powinny być inne.

Skąd mamy wiedzieć jakie?

A no właśnie o tym mówi strategia portion guidance!

Porcje są w naszych i waszych rękach!

Dosłownie!

I to nasze ręce mogą pokazać nam ile np. warzyw, owoców , mięsa czy też kasz albo makaronu powinniśmy spożywać na jeden raz.

vvvv  vvvv

Mam dla Was małą ściągę!

Zaczynamy!

WARZYWA:

Składamy 2 dłonie w miseczkę – tyle możemy zjeść na 1 raz.

W ciągu dnia zaleca się 3 takie porcje.

portion guidance , ostra na slodko (2)

OWOCE:

Ściskamy dłoń w pięść i voila! – tyle możemy zjeść na 1 raz.

Zaleca się zjedzenie 2 takich porcji dziennie przy czym jedną z nich możemy zastąpić szklanką pysznego, świeżego soku owocowego ( oczywiście bez dodatku cukru! )

portion guidance , ostra na slodko (4)

MIĘSO:

Otwieramy dłoń, spoglądamy na jej wewnętrzną część i mamy to – tyle powinniśmy zjeść mięsa na 1 raz.

W ciągu dnia zaleca się zjedzenie 1 takiej porcji.

portion guidance , ostra na slodko (3)

TŁUSZCZE:

Patrzymy na kciuka i odmierzamy od góry do zgięcia – tyle możemy zjeść na 1 raz.

Zaleca się 3 takie porcje dziennie.

portion guidance , ostra na slodko (1)

MAKARON np. SPAGHETTI:

Wyciągamy z kieszeni 2 złote ( wiem , że macie! ) , spoglądamy i wyobrażamy sobie wiązkę makaronu o takiej właśnie średnicy ( dla panów będzie to moneta 5 zł! ) – taką właśnie porcję możemy zjeść na 1 raz.

portion guidance , ostra na slodko (5)

KASZA / RYŻ:

Graliście kiedyś w tenisa albo bawiliście się tenisową piłką?

( ja za czasów dzieciaka razem z bratem i kuzynami graliśmy w „bejsbola” na ogrodzie.

Zdarzyło mi się wybić okno u sąsiada :D ).

Porcja kaszy lub ryżu powinna być wielkości takiej piłki ( dla panów 1,5 )

portion guidance , ostra na slodko (4)

Proste, prawda?!

No to bierzemy się do gotowania!

vvvvvvvv

Dziś mam dla Was przepis na przepysznego, soczystego kurczaka ( oczywiście na ostro, bo tak lubię najbardziej ) z warzywnym tagliatelle i białą kaszą gryczaną prażoną na cydrze.

Jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo!

Do zrobienia tagliatelle użyłam cukinii, na którą sezon właśnie się rozpoczął oraz marchewki.

Świetnym dodatkiem są tutaj pieczone buraczki, które nie tylko smakują , ale i pięknie dekorują całość.

Żeby danie było pełnowartościowe i bardzo sycące podaję je z jedną z moich ulubionych kasz – a mianowicie kaszę gryczaną białą.

CIEKAWOSTKA!

Kasza gryczana biała czyli niepalona lub nieprażona powstaje w wyniku tylko obłuskania podsuszonego do odpowiedniej wilgotności ziarna gryki.

Jest naturalnym źródłem Błonnika, Białka, Kwasu Foliowego i Potasu.

Posiada naturalnie wysoką zawartość: Tiaminy, Magnezu, Fosforu, Cynku, Miedzi i Manganu.

Mangan i Fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Cynk, Magnez, Mangan i Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Cynk i Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną.

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten , a zaletą jej jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Buraki jak wiemy zawierają dużo kwasu foliowego oraz pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Wzmacniają układ krwionośny i zapobiegają anemii.

vvvvvvvv

Kierując się zaleceniami Portion Guidance przygotowałam danie, odmierzyłam składniki i przygotowałam przepis.

Okazja: OBIAD

Grupa wiekowa: STUDENCI

Czas: przygotowanie 30 minut

portion guidance , grilowany kurczak , warzywne tagliatelle , tagliatelle z cukini i marchewki , pieczone buraki , ostra na slodko (6)x

SKŁADNIKI:

MIĘSO:

* filet z kurczaka – 100 g

* świeża chili – 0,5 szt

* czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżka

* jogurt naturalny – 1 łyżka

* sól, pieprz czarny, papryka słodka – po 1 łyżeczce

* oliwa z oliwek – 1 łyżka

TAGLIATELLE WARZYWNE:

* cukinia – 50 g

* marchew – 50

* upieczony burak – 30 g

* sól do smaku

DODATKOWO:

* kasza gryczana biała – 3 czubate łyżki

* szalotka – 1 szt

* cydr – 250 ml

* bulion warzywny – 150 ml

* oliwa z oliwek – 1 łyżka

PODSUMOWUJĄC:

Mięso o wielkości wnętrza dłoni = 1 dzienna porcja

Warzywa użyte do tagliatelle – 2 złączone dłonie = 1 dzienna porcja

Oliwa z oliwek użyta do marynaty + oliwa użyta do kaszy = 0,5 kciuka – 1 dzienna porcja

Kasza o wielkości piłki tenisowej  – 1 dzienna porcja

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z posiekanego chili, czosnku , soli, pieprzu , papryki, jogurtu i oliwy robimy marynatę.

Wkładamy oczyszczonego, lekko rozbitego i lekko naciętego kurczaka, zawijamy w folię i marynujemy ( im dłużej w marynacie tym smak będzie intensywniejszy).

Po zamarynowaniu układamy na grillu i smażymy kilka minut a każdej strony.

TAGLIATELLE WARZYWNE:

Z oczyszczonej cukinii i marchwi za pomocą obieraczki wycinamy paski.

Gotujemy na parze przez kilka minut ( aż będą al dente ), posypując odrobiną soli.

Z upieczonego buraka wycinamy „gałki”

DODATKOWO:

Cebulkę siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy kaszę gryczaną, przesmażamy i zalewamy cydrem.

Całość przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż cydr odparuje.

Po wyparowaniu cydru kasza podlewamy bulionem warzywnym i prażymy do momentu aż będzie al dente.

CAŁOŚĆ:

Grillowanego kurczaka podajemy z kaszą i przygotowanym warzywnym tagliatelle.

Dekorujemy kuleczkami wyciętymi z buraka.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Pycha!

Smacznego!

 portion guidance , grilowany kurczak , warzywne tagliatelle , tagliatelle z cukini i marchewki , pieczone buraki , ostra na slodko (7)x

Studenci i absolwenci również mogą „walczyć”!
Jak ?
Zobaczcie tutaj!
http://www.nestle.pl/pl/nhw/konkurs_nhw

REGULAMIN

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHEROstra na Słodko - blog kulinarny
    2 czerwca 2015 at 09:46

    […] mailową i przeczytać informacje o wygranej ( tak jak np. 2 tygodnie temu , kiedy to wygrałam wycieczkę do Mediolanu! :D […]

  • Reply
    TARTA CZEKOLADOWA "LOTTO" Z FERRERO ROCHER
    6 czerwca 2015 at 07:02

    […] mailową i przeczytać informacje o wygranej ( tak jak np. 2 tygodnie temu , kiedy to wygrałam wycieczkę do Mediolanu! :D […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress