POLĘDWICZKA NA OSTRO Z SALSĄ Z BURAKA CHIOGGIA I SOSEM Z MALIN

Przepis bierze udział w konkursie  w IV edycji Konkursu Żywieniowego „Natalia, Honorata Witalna” będącego częścią projektu „Nutrition, Health and Wellness”.

Firma Nestlé, znana chyba wszystkim i bardzo lubiana opracowała strategię żywienia zwaną portion guidance czyli zaleceń dotyczących spożywania odpowiednich porcji produktów (m.in. warzyw i owoców) w ciągu dnia.

Jak wiemy PORCJA to ilość jedzenia lub picia dla jednej osoby, na jeden raz.

Porcja nie dla każdego będzie taka sama , bo każdy człowiek jest inny, więc i jego porcje powinny być inne.

Skąd mamy wiedzieć jakie?

A no właśnie o tym mówi strategia portion guidance!

Porcje są w naszych i waszych rękach!

Dosłownie!

I to nasze ręce mogą pokazać nam ile np. warzyw, owoców , mięsa czy też makaronu powinniśmy spożywać na jeden raz.

vvvv  vvvv

Mam dla Was małą ściągę!

Zaczynamy!

WARZYWA:

Składamy 2 dłonie w miseczkę – tyle możemy zjeść na 1 raz.

W ciągu dnia zaleca się 3 takie porcje.

portion guidance , ostra na slodko (2)

OWOCE:

Ściskamy dłoń w pięść i voila! – tyle możemy zjeść na 1 raz.

Zaleca się zjedzenie 2 takich porcji dziennie przy czym jedną z nich możemy zastąpić szklanką pysznego, świeżego soku owocowego ( oczywiście bez dodatku cukru! )

portion guidance , ostra na slodko (4)

MIĘSO:

Otwieramy dłoń, spoglądamy na jej wewnętrzną część i mamy to – tyle powinniśmy zjeść mięsa na 1 raz.

W ciągu dnia zaleca się zjedzenie 1 takiej porcji.

portion guidance , ostra na slodko (3)

TŁUSZCZE:

Patrzymy na kciuka i odmierzamy od góry do zgięcia – tyle możemy zjeść na 1 raz.

Zaleca się 3 takie porcje dziennie.

portion guidance , ostra na slodko (1)

MAKARON np. SPAGHETTI:

Wyciągamy z kieszeni 2 złote ( wiem , że macie! ) , spoglądamy i wyobrażamy sobie wiązkę makaronu o takiej właśnie średnicy ( dla panów będzie to moneta 5 zł! ) – taką właśnie porcję możemy zjeść na 1 raz.

portion guidance , ostra na slodko (5)

KASZA / RYŻ:

Graliście kiedyś w tenisa albo bawiliście się tenisową piłką?

( ja za czasów dzieciaka razem z bratem i kuzynami graliśmy w „bejsbola” na ogrodzie.

Zdarzyło mi się wybić okno u sąsiada :D ).

Porcja kaszy lub ryżu powinna być wielkości takiej piłki ( dla panów 1,5 )

portion guidance , ostra na slodko (4)

Proste, prawda?!

No to bierzemy się do gotowania!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną ( naprawdę przepyszną! ) , niesamowicie soczystą, aromatyczną polędwiczkę wieprzową marynowaną w aromatycznych przyprawach.

Do tego salsa z buraka chioggia i awokado oraz delikatny sos na bazie malin i czerwonego wina.

W swoim daniu postanowiłam połączyć więc nie tylko wspaniały smak … cudownych wygląd … odpowiednie porcje produktów, ale również zadbałam o to, by nie zabrakło cennych dla naszego organizmu witamin.

 vvvvvvvv

 
Burak chioggia to prawdziwy rarytas pochodzący pierwotnie z okolic Wenecji.

Zewnętrznie podobny do innych buraków ćwikłowych, po przekrojeniu wyróżnia się biało-czerwonym kolorem o pięknym, spiralnym wzorze.

Buraki jak wiemy zawierają dużo kwasu foliowego oraz pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Wzmacniają układ krwionośny i zapobiegają anemii.

Maliny to owoce, które zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe.

Są również bogate w witaminy m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.

Awokado zawiera likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę, a dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Polędwica to jedno z najlepszych części tylnej półtuszy wieprzowej.

Jest to mięso niezwykle delikatne i soczyste, które odpowiednio przyrządzone zachwyci wszystkich smakoszy mięs.

vvvvvvvv

Kierując się zaleceniami Portion Guidance przygotowałam danie, odmierzyłam składniki i przygotowałam przepis.

Okazja: OBIAD

Grupa wiekowa: STUDENCI

Czas: przygotowanie 40 minut

          marynowanie: 2 godziny

poledwiczki wieprzowe , poledwiczki w sosie , sos malinowy , salsa warzywna , burak choggia , portin guidance , nestle  (3)x

SKŁADNIKI:

( dla 1 osoby )

* polędwiczka wieprzowa – 130 g

MARYNATA:

* oliwa z oliwek – 1 łyżka

* kolendra, czerwony pieprz, sól morska – po 1 łyżeczce

* sok z limonki, ocet balsamiczny, miód – po 1 łyżeczce

* chili – 1 szczypta

* czosnek – 1 ząbek

SOS:

* świeże maliny – 90 g

* czerwone słodkie wino – 40 ml

* mąka pszenna – 1 łyżeczka

* cukier puder – 1 łyżeczka

* chili – 1 szczypta

SALSA:

* burak chioggia – 1 szt

* awokado – 0,5 szt

* kukurydza/mini kolba – 1 szt

* rzodkiewka – 2 szt

* oliwa z oliwek – 1 łyżka

* sól, pieprz, ocet balsamiczny – do smaku

DODATKOWO:

* czarny makaron ryżowy – wiązka o wielkości 2 zł

PODSUMOWUJĄC:

Mięso o wielkości wnętrza dłoni – 1 dzienna porcja

Warzywa użyte do sałatki – 2 złączone dłonie – 1 dzienna porcja

Oliwa z oliwek użyta do marynaty + oliwa użyta do sałatki = 0,5 kciuka – 1 dzienna porcja

Makaron o wielkości 2 zł – 1 dzienna porcja

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Czosnek przecieramy z solą, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Oczyszczone mięso nacieramy marynatą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Wyciągamy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony ( by zamknąć soki ), wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

SALSA:

Obranego buraka, rzodkiewkę, kukurydzę oraz awokado kroimy w kosteczkę.

Mieszamy z dressingiem zrobionym z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu.

SOS MALINOWY:

Maliny przecieramy, łączymy z winem, gotujemy.

Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, powoli wlewamy do malin, mieszamy, zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku cukrem pudrem i szczyptą chili.

MAKARON:

Gotujemy 4 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

CAŁOŚĆ:

Upieczonej polędwiczce dajemy chwilę „odpocząć”, a następnie podajemy gorącą z makaronem, świeżo przygotowaną salsą i ciepłym sosem z malin.

Świetny, aromatycznym dodatkiem jest np. tajska bazylia.

Smacznego!

 poledwiczki wieprzowe , poledwiczki w sosie , sos malinowy , salsa warzywna , burak choggia , portin guidance , nestle  (7)xx

Jak widzimy strategia odmierzanie porcji wcale nie jest trudne, a dania odmierzane i przygotowane w ten sposób z całą pewnością zaspokoją głód i nasycą na długie godziny!

Stosowanie się do zaleceń wpłynie pozytywnie na nasz organizm.

Polecam!

  Studenci i absolwenci również mogą „walczyć”!
Jak ?
Zobaczcie tutaj!
http://www.nestle.pl/pl/nhw/konkurs_nhw

REGULAMIN

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MUSEM MALINOWYM I CZEKOLADĄ
    16 maja 2015 at 13:42

    […] Maliny maliny …. […]

  • Reply
    JOGURTOWE RACUSZKI MALINOWO - KOKOSOWE
    20 lipca 2015 at 20:26

    […] Malinowy zawrót głowy! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress