DROŻDŻOWE RÓŻE ( CIASTO )

Ostatnio bardzo ale to bardzo polubiłam się z ciastem drożdżowym.

Kiedyś ciasto drożdżowe było jednym z tych ciast, które robiłam bardzo rzadko, ze względu zarówno na czas oczekiwania ( bo wiecie, że kiepsko u mnie z cierpliwością! ) , ale też ze względu na to, że nigdy nie chciało mi wyrastać.

Teraz jest wręcz przeciwnie!

Ciasto drożdżowe rośnie jak szalone i aż miło patrzeć jak powstają z niego kolejne, fantastyczne smakołyki.

Dziś mam dla Was przepis na fantastycznie drożdżowe różyczki.

Ciasto nie tylko pięknie ( bo pięknie! ) wygląda , ale też super smakuje.

Idealne zarówno do ulubionej kawki, jak i na śniadanie do kubka ciepłego mleka.

Z całą pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Spróbujcie!

drozdzowe roze , ciasto drozdzowe , puszyste ciasto , rozyczki drozdzowe , ostra na slodko , blog kulinarny , pyszne ciasta (1)xx

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 500 g

* drożdże świeże – 30 g

* mleko – 250 ml

* jajko – 1 szt

* olej – 75 ml

* sól – 1 szczypta

* cukier waniliowy – 1 op

drozdzowe roze , ciasto drozdzowe , puszyste ciasto , rozyczki drozdzowe , ostra na slodko , blog kulinarny , pyszne ciasta (5)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

CAŁOŚĆ:

Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy.

Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaty o grubości ok.5 mm.

10426685_831154290264953_3514391356557437356_n-001

Szklanką wycinamy okręgi, a następnie każdy okrąg jeszcze bardzo delikatnie rozwałkowujemy.

11046596_831154333598282_7243219726171710878_n-001

Na blacie kładziemy 1 okrąg, połowę smarujemy roztopionym masłem, nakładamy 2 okrąg, ponownie smarujemy masłem i nakładamy 3 okrąg.

11008418_831154353598280_8095590554100085685_n-001

Wszystkie razem delikatnie zwijamy, a następnie kroimy na 2 części.

11037638_831154386931610_8746529158533068895_n-001

W ten sposób powstaną nam różyczki.

10437620_831154406931608_2848109148586183777_n-001

Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu.

10846171_831154446931604_6410265361070154876_n-001

Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i  wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut – ciasto ma się pięknie zezłocić.

Gotowe!

Smacznego!

drozdzowe roze , ciasto drozdzowe , puszyste ciasto , rozyczki drozdzowe , ostra na slodko , blog kulinarny , pyszne ciasta (3)xxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ewelina
    6 października 2015 at 17:58

    Wyszło mi pyszne ale suche, prosty mało pracochłonny przepis super

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress