SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;)

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy.

Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna.

Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza.

Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego dania będą oblizywać się ze smakiem!

Jest to świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie na grilla.

Spróbujcie!

Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj!

http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/

biale szparagi , smazone szparagi , szparagi w ciescie , jak przygotowac szparagi , salsa mango , sos do szparagow , ostra na slodko (1)xxxxx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* białe szparagi – 6 szt

* cebula – 1 szt

* mango,truskawki – po 100 g

* musztarda stołowa – 1 czubata łyżka

* ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki

* starty parmezan – 50 g

* duże jajko – 1 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki

* sól, cukier, pieprz, natka pietruszki

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru.

SOS:

Cebulę drobno siekamy, mango oraz truskawki kroimy w kostkę.

Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

SZPARAGI:

Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto.

Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy na gorąco z sosem!

Smacznego!

biale szparagi , smazone szparagi , szparagi w ciescie , jak przygotowac szparagi , salsa mango , sos do szparagow , ostra na slodko (5)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU - jak zrobić idealne?
    22 kwietnia 2016 at 14:29

    […] dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress