Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dawna, ale ciągle nie mogłam się zmobilizować do jego zrobienia!
Z pomocą ( taaa, jasne ;) ) przyszli mi koledzy z pracy , którzy w piątkowe popołudnie jednogłośnie okrzyknęli, że na poniedziałek chcą ciasto marchewkowe.
Inaczej mam się w pracy nie pokazywać ;)
No to nie miałam wyjścia, musiałam zrobić!
I tym sposobem niedzielne popołudnie spędziłam na robieniu najlepszego na świecie ciasta marchewkowego!
Tak, tak – jest to najlepsze na świecie ciasto marchewkowe.
Idealnie słodkie … mokre … i niesamowicie puszyste!
Nigdy nie wychodzi zakalec – sprawdziłam wielokrotnie!
Czekolada jest taką kropką nad I, która sprawia, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Częstujcie się!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24cm )
* starta marchew – 2 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* duże jajka – 3 szt
* olej roślinny – 1 szkl
* cukier – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 czubata łyżeczka
* przyprawa do piernika – 1 szczypta
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% ( ew.gorzka ) – 100 g – do kupienia TUTAJ!
* krokant orzechowy – do kupienia TUTAJ!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2023 macie dodatkowy rabat 5% na towar w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ ! ) .
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Marchewkę ścieramy na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej.
Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika – cały czas miksujemy.
Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-55 minut.
UWAGA!
Może się okazać, że ( ze względu na soczystą marchew ) będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia – nie przejmujcie się kompletnie! Wydłużcie, możecie włączyć termoobieg na te ostatnie minuty. Pieczcie do suchego patyczka! )
Dokładnie studzimy!
Po wystudzeniu oblewamy mleczną czekoladą i posypujemy orzechami.
Smacznego!
71 komentarzy
Justa
21 maja 2015 at 15:53Szczerze??
Ciasto jest hmmm ………………………. boskie!!!!!!!!! Od dziś to moje ulubione ciasto marchewkowe!!! Zamiast czekolady zrobiłam krem z serka śmietankowego <3 Miód z benzyną <3
TARTA CZEKOLADOWA "LOTTO" Z FERRERO ROCHER
6 czerwca 2015 at 18:56[…] dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do […]
Eliza
23 lipca 2015 at 20:07Witam :). Czy marchewkę należy trochę odsączyć z soku ? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
23 lipca 2015 at 20:10Absolutnie nie jest to konieczne :)
Eliza
23 lipca 2015 at 20:33zapytałam, ponieważ kiedyś piekąc ciasto marchewkowe z innego przepisu wyszedł mi przepyszny zakalec :P :P ale to pewnie wina składników, a nie soku w marchewce, pozdrawiam :) :)
Marta
18 sierpnia 2015 at 09:28Ciasto jest najlepsze na świecie… pięknie wyrośnięte i aksamitne. Przekładam je w dodatku kremem z serka mascarpone. Świetny przepis.
Ostra na Słodko
18 sierpnia 2015 at 09:31Bardzo się cieszę, że tak posmakowało!:))))
Niki
6 września 2015 at 23:02Ciasto jest przepyszne :). Polecam :)
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM
11 września 2015 at 19:15[…] dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie […]
Eve TD
28 listopada 2015 at 15:27Właśnie je miksuje:)
Paulina K.
15 stycznia 2016 at 10:21Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto marchewkowe i ten jest najlepszy. Ciasto wychodzi idealne, pyszne, wilgotne i długo sie nie starzeje. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.
iwona
19 stycznia 2016 at 11:57Chciałabym upiec to ciasto do przedszkola na Dzień Babci, ale potrzebowałabym duża blaszkę. O ile zwiększyć zatem ilość składników?
Ostra na Słodko
19 stycznia 2016 at 12:02Nie wiem co w Twoim przypadku znaczy „duża blaszka”.
Jakie wymiary?
Ania
6 lutego 2016 at 12:43Witam! Ciasto wygląda obłędnie! Mam zamiar je dzisiaj zrobić tylko mam jedno pytanie czy olej mogę zastąpić oliwą o łagodnym smaku???
Ostra na Słodko
6 lutego 2016 at 13:48Można , zmniejsz jednak odrobinę jej ilość :)
Anonim
10 lutego 2016 at 20:34czy to jest temp.na piekarnik gazowy czy elektryczny?
ela
11 lutego 2016 at 12:34Właśnie jem jeszcze cieplutkie z piekarnika.Pięknie wyrosło,puszyste i bardzo smaczne.Polecam
Emila
11 lutego 2016 at 19:28To ciasto jest rewelacyjne
Poszłam na łatwiznę i zamiast mikserem,wymieszałam oddzielenie łyżką suche składniki,później mokre i połączyłam.
I też wyszło puszyste i lekkie
Kasia w kuchni :)
13 lutego 2016 at 15:14Super ciasto :) właśnie je upiekłam i jest boskie :) to cud że nie wyszedł zakalec choć zazwyczaj mi wychodzą zakalce. Gorąco polecam :)
Natalia
19 lutego 2016 at 10:51Nie mam miksera, myślisz, że mieszając ręcznie też wyjdzie? :)
Ostra na Słodko
19 lutego 2016 at 10:54Wyjdzie! :)))
Natalia
19 lutego 2016 at 10:59Super! To zrobię na weekand. :)
Arleta
15 marca 2016 at 13:07Czy make pszenna mozna zastapoc chociazby pelnoziarnista?
KasiaP
17 kwietnia 2016 at 09:41Pierwszy raz robiłam marchewkowe i na pewno z tego przepisu będę korzystać ponownie! Pyszne, niezwykle puszyste a zarazem nie jest suche.
Carrot
10 maja 2016 at 01:28Na jakich wymiarów blaszkę jest przepis?
Ostra na Słodko
10 maja 2016 at 08:53Wszystkie jest w przepisie – proszę dokładnie przeczytać :)
Carrot
11 maja 2016 at 22:50Cudowne ciacho!
Wcześniej za ciastem marchewkowym nie przepadałam ale od dzisiaj zupełnie zmieniłam zdanie
Nie mogłam przestać go jeść. Nastepnym razem upiekę podwójną porcyjkę.
MAGDA CICHOWLAS
2 października 2016 at 11:36Olej slonecznikowy czy rzepakowy? Ma to jakieś znaczenie? :-)
MAGDA CICHOWLAS
2 października 2016 at 16:49Magda
Ostra na Słodko
2 października 2016 at 18:44Nie ma znaczenia – ja używam rzepakowego.
Kasia
5 listopada 2016 at 15:29Na jaką blaszkę jest ten przepis?
Ostra na Słodko
5 listopada 2016 at 15:36Tortownica 24 cm – tak jak to pisze w przepisie :)
Arlena
22 listopada 2016 at 22:18Chcę upiec ciasto w prostokątnej blaszce 37×26
Czy wystarczy jak podwoję ilość składników?
Jak długo piec ciasto w piekarniku z termoobiegiem?
Ostra na Słodko
23 listopada 2016 at 08:13Chcesz wybrać bardzo dużą blachę – w takiej wielkości jest dużo większe ryzyko zakalca.
Jeśli jednak zdecydujesz się, to wystarczy podwoić składniki a czas pieczenia przedłużyć o ok. 20 minut – ma być do suchego patyczka.
Radziłabym upiec ciasto jednak w mniejszej formie.
Magda
24 listopada 2016 at 22:41Mam pytanie, dodaje do ciasta proszek do pieczenia i sode ,ciasto bardzo ładnie rosnie a potem opada :-( wychodzi pyszne ale niskie , foremka 24 cm
Ostra na Słodko
24 listopada 2016 at 22:45To ze zdjęcia było robione w tortownicy 20 cm , stąd taka wysokość.
Jak dodajesz i proszek i sodę to nie powinno opaść – wręcz przeciwnie.
Pamiętaj , żeby składniki były w temp. pokojowj , dobrze ubite a marchew nie zbyt mokra – zbyt mokra spowoduje opadnięcie i większe ryzyko zakalca.
Asia
24 kwietnia 2017 at 14:49Czy może być masło w miejsce oleju?
Ostra na Słodko
24 kwietnia 2017 at 14:52Polecam olej – zdecydowanie.
Z masłem większe ryzyko zakalca w tym przypadku.
Monika
25 maja 2017 at 15:47Czy mogę ubić oddzielnie białka, oddzielnie żółtka z cukrem i potem delikatnie połączyć z resztą składników?
Ostra na Słodko
25 maja 2017 at 15:49Tak, ale wcale nie jest to konieczne :)
Martyna
6 sierpnia 2017 at 09:38Najsmaczniejsze i najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je z tego przepisu dziś już 100 raz i za każdym razem wychodzi równie pyszne. Synek uwielbia to ciasto, rodzina i znajomi również są zachwyceni.Doskonale na wiele okazji, sprawdza się również jako spód do tortu. ?
Mybetina
9 sierpnia 2017 at 10:13Czy zamiast mąki pszennej możemy zastosować np. orkiszową , razową albo ryżową ? :)
anna90
23 września 2017 at 19:52Zrobiłam dzisiaj to ciasto i jest przepyszne!
Ostra na Słodko
23 września 2017 at 19:54Jupiiii! <3
Ewewelka
6 października 2017 at 21:15Ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, z delikatnie chrupiącą skórką. Generalnie to nawet nie potrzebuje żadnej połowy, ani posypki. Ja też nie użyłam miksera, mieszkałam widelcem i wyszło świetne! Robiłam w formie 24×24 i myślę, że spokojnie mogłam podwoić ilość składników, bo gdyby było wyższe byłoby jeszcze fajniejsze. Ale! Jak je spróbowałam to pożałowałam, że nie mogę go zjeść całego od razu. A wiecie dlaczego? Bo muszę wszystkim pokazać to obłędne ciacho! Marchewkowe ciasta niestety często w składnikach mają zbyt dużo proszku do pieczenia i sody, a potem czuć to w cieście. W tym przepisie ilość tych dodatków jest ok i nic nie wyczułam. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!
Ostra na Słodko
7 października 2017 at 00:04Ależ super to slyszeć!!!!!
Ewewelka
6 października 2017 at 21:17Yhm….. polewy nie potrzebuje, a widelcem mieszałam. Mój słownik żyje własnym życiem ;)
Marlena
29 stycznia 2018 at 00:57Często spoglądam na opinie innych, kierując się wyborem przepisu. Dzisiaj wypróbowałam właśnie ten na ciasto marchewkowe i NIE ZAWIODŁAM SIĘ! Dodaję moją ocenę najwyższą z możliwych! Nie raz piekłam ciasta marchewkowe, korzystając przy tym z różnych przepisów. Ciasta niestety wychodziły zbite i ciężkie, wręcz zakalcowate. Jednak ten przepis jest rewelacyjny, będę go szczerze polecać, ciasto jest obłędnie puszysto wilgotne, piekłam w podłużnej keksówce i wyszło super wyrośnięte…MNIAM!!!
Ostra na Słodko
29 stycznia 2018 at 19:32Ależ milo to słyszeć!!! Takie wiadomości zawsze dają kopa do dzialania!
Ewela1992
1 listopada 2018 at 20:28Niestety nie mam przyprawy do piernika. Czym mogę ją zastąpić?
Ostra na Słodko
1 listopada 2018 at 20:37Cynamon wystarczy :)
Albo cynamon, odrobinka imbiru i kardamonu :)
Ewela1992
8 listopada 2018 at 20:07Czy mogę wiedzieć z jakiej szklanki odmierzała Pani składniki? 250ml?
Ostra na Słodko
8 listopada 2018 at 20:43tak, 250 ml
Ewela1992
11 listopada 2018 at 22:24Ciasto wyszło pyszne. Niestety troszkę opadło. Nie mam pojęcia dlaczego. Podczas pieczenia ani razu nie otworzyłam piekarnika. Mimo tego jest rewelacyjnie. Dałam zamiast białego cukru brązowy.
Ostra na Słodko
12 listopada 2018 at 09:34Bardzo się cieszę, że smakowało!
Maja
17 listopada 2018 at 08:39Czy taka ilość składników może być na tortownicę 20 cm, i czy jest taki sam czas pieczenia ?
Ostra na Słodko
17 listopada 2018 at 08:41Taka sama. To niewielka różnica.
Czas może się okazać, że będzie trzeba wydłużyc kilka minut ( ciacho będzie wyższe ).
Polecam pieczenie „do suchego patyczka” :))
lila willow
17 listopada 2018 at 10:50Ciasto w piekarniku, pachnie bosko 😋
Ostra na Słodko
17 listopada 2018 at 11:02Czekam Kochana na zdjęcie <3
Początkująca:D
30 listopada 2018 at 16:28czy mogę zamiast sody dodać drugą łyżeczkę proszku?
Ostra na Słodko
3 grudnia 2018 at 12:53W przypadku ciast z dodatkiem warzyw nie pomijajmy sody- zdecydowanie mniejsze ryzyko zakalca.
Kinga
9 stycznia 2019 at 10:18Marchewka powinna być upchana w szklance czy luźno włożona?to zupełnie zmienia ilość potrzebnej marchwi
Ostra na Słodko
9 stycznia 2019 at 10:24Nie ciasno upchana …. ale też nie włozona „jak wata”.
Włoż na luzie, troszkę dociśnij … :)))
Będzie pysznie! :)))
Dominika
29 marca 2019 at 08:02Ciasto przepyszne 😍😍😍 U mnie z polewą z białej czekolady posypane pokruszonymi orzechami włoskimi 😊 Pychota!
Chciałabym zrobić je w formie muffinek…
Czy to dobry pomysł? A jeśli tak to do ilu skrócić czas pieczenia – 20-25min?
Krysia
1 października 2019 at 18:32Ciasto jest przepyszne!
Dominika
15 kwietnia 2020 at 17:38Jaka jest funkcja piekarnika? Termoobieg czy góra dół? Dziękuję;)
Anonim
15 września 2020 at 20:52A mi wyszedl zakalec :)
Asia
2 października 2020 at 20:05Witam a jakie powinny być proporcje na tortownicę o średnicy 28cm? Niestety nie mam mniejszej ;) i jaki powinien być wtedy czas pieczenia? Dziękuję
Ostra na Słodko
3 października 2020 at 08:33Polecam pomnożyć składniki x 1,5 <3
Malutka9030
28 października 2020 at 19:27Czy mogę to zrobić z mąka typu 650?
Paulinak.
28 października 2020 at 19:45Czy mogę dać mąkę typu 650?