… czy wiesz, że …
… że kruche ciasto, to jedno z najprostszych ciast i można je przygotować w bardzo łatwy sposób?
Jak to zrobić?
Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta?
Jakie są proporcje ?
I czy kruche ciasto można mrozić?
Poczytajcie!
Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami.
Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części masła i 1 części cukru.
Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier.
WAŻNE!
Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru.
Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem.
Mąka do pieczenia powinna być sucha i przesiana.
Najlepsza do kruchego ciasta jest krupczatka, ale z powodzeniem możemy użyć pszennej typu 500.
Masło użyte do kruchego ciasta powinno być masłem najlepszej jakości o możliwie jak najwyższej zawartości tłuszczu – to właśnie jemu ciasto zawdzięcza swoją kruchość.
Masło powinno być mocno schłodzone.
Ciasto kruche jak najkrócej zagniatamy, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką za pomocą noża.
Unikamy długiego zagniatania ciepłymi dłońmi, po zagnieceniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
W trakcie upałów w lodówce chłodzimy również formę , którą będziemy wylepiać ciastem.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy na stolnicy pomiędzy 2 kawałkami folii – znacznie ułatwi to rozwałkowywanie i zapobiegnie klejeniu się ciasta do wałka.
Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia.
Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy w ten sposób zakalca.
Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem, przykładamy folią aluminiową, dociskamy , następnie wysypujemy np. grochem – takie pieczenie zapobiegnie spływaniu boków ciasta.
Po ok. 10 minutach wysypujemy groch i ściągamy folię , a następnie dopiekamy.
Studzimy przed nałożeniem nadzienia.
Absolutnie nie dodajemy proszku do pieczenia do kruchego ciasta.
PROPORCJE:
Proporcje jakie ja używam znajdziecie TUTAJ
14 komentarzy
Anonim
19 września 2015 at 16:17dziekuje za przepis,ale jest pewien Problem poniewaz nie jest podany czas pieczenia.
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP - warto pomagać!
6 października 2015 at 08:54[…] KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? […]
Anonim
6 października 2015 at 14:16Wszystko ładnie pięknie ale po za brakiem czasu pieczenia, brakuje temperatury:)
norka
9 października 2015 at 21:52Kochani czytajcie ze zrozumieniem. Czas pieczenia i temperaturę mamy w przepisach na tarty, do których używamy kruchego ciasta!
Ostra na Słodko
10 października 2015 at 00:00Dokładnie! :))))
Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)
iwo
29 października 2015 at 16:54no chyba że się robi same ciastka kruche to czas pieczenia z przepisu z tarty raczej ma się nijak :) zabawne to – wystarczy że się ktoś o coś zapyta i juz mu pojadą żeby czytał ze zrozumieniem
Anonim
22 grudnia 2015 at 01:07Ciasto wychodzi obłędne :) Użyłam go do babeczek ( kruchy spód, ubita śmietana, owoce na wierzch). Zanim udekorowałam babeczki zjadłam część spodów na sucho, były takie pyszne :) Ps. nawet nie trzymałam ciasta w lodówce tylko na świeżo wylepiłam foremki ;)
Krystyna J.
22 stycznia 2016 at 13:36A jak jest z zamrażaniem. Można mrozić większą ilość ciasta kruchego?
Nic na ten temat nie piszesz.
ola
3 marca 2016 at 10:54Można bez problemu, tylko warto je jak najbardziej spłaszczyć, żeby potem się równomiernie rozmrażało. Dzięki temu będzie można je łatwo rozwałkować.
kucharz
28 maja 2016 at 15:31Super podpowiedzi co do kruchego ciasta. Czegoś takiego szukałem DZIĘKUJĘ CI BARDZO jestem kucharzem i bardzo mi to pomogło
Kuchareczka
13 lipca 2016 at 14:23Ile mniej więcej gramów ciasta z tego przepisu wychodzi?
;p
17 lipca 2016 at 23:37180 stopni okolo 15 minut
Kasiam
22 lipca 2016 at 18:09Pisze Pani, że absolutnie nie dodajemy proszku do pieczenia, ale w innym przepisie (truskawkowe na kruchym cieście) dodaje je Pani, więc kiedy dajemy do kruchego a kiedy nie?
Ostra na Słodko
22 lipca 2016 at 18:33Do kruchego ciasta nie dodajemy , do półkruchego jak najbardziej możemy dodać – zarówno proszek do pieczenia, jak i np.śmietanę.