KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne?

… czy wiesz, że …

… że kruche ciasto, to jedno z najprostszych ciast i można je przygotować w bardzo łatwy sposób?

Jak to zrobić?

Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta?

Jakie są proporcje ?

I czy kruche ciasto można mrozić?

Poczytajcie!

Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami.

Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części masła i 1 części cukru.

Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier.

WAŻNE!

rbcakes-fruit_tart_crop Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru.

rbcakes-fruit_tart_crop Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem.

rbcakes-fruit_tart_crop Mąka do pieczenia powinna być sucha i przesiana.

rbcakes-fruit_tart_crop Najlepsza do kruchego ciasta jest krupczatka, ale z powodzeniem możemy użyć pszennej typu 500.

rbcakes-fruit_tart_crop Masło użyte do kruchego ciasta powinno być masłem najlepszej jakości o możliwie jak najwyższej zawartości tłuszczu – to właśnie jemu ciasto zawdzięcza swoją kruchość.

rbcakes-fruit_tart_crop Masło powinno być mocno schłodzone.

rbcakes-fruit_tart_crop Ciasto kruche jak najkrócej zagniatamy, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką za pomocą noża.

rbcakes-fruit_tart_crop Unikamy długiego zagniatania ciepłymi dłońmi, po zagnieceniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

rbcakes-fruit_tart_crop W trakcie upałów w lodówce chłodzimy również formę , którą będziemy wylepiać ciastem.

rbcakes-fruit_tart_crop Po schłodzeniu rozwałkowujemy na stolnicy pomiędzy 2 kawałkami folii – znacznie ułatwi to rozwałkowywanie i zapobiegnie klejeniu się ciasta do wałka.

rbcakes-fruit_tart_crop Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia.

rbcakes-fruit_tart_crop Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy w ten sposób zakalca.

rbcakes-fruit_tart_crop Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem, przykładamy folią aluminiową, dociskamy , następnie wysypujemy np. grochem – takie pieczenie zapobiegnie spływaniu boków ciasta.

Po ok. 10 minutach wysypujemy groch i ściągamy folię , a następnie dopiekamy.

Studzimy przed nałożeniem nadzienia.

rbcakes-fruit_tart_crop Absolutnie nie dodajemy proszku do pieczenia do kruchego ciasta.

PROPORCJE:

Proporcje jakie ja używam znajdziecie TUTAJ

TMM30WILLTORRENT14__398026c

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    19 września 2015 at 16:17

    dziekuje za przepis,ale jest pewien Problem poniewaz nie jest podany czas pieczenia.

  • Reply
    PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP - warto pomagać!
    6 października 2015 at 08:54

    […] KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? […]

  • Reply
    Anonim
    6 października 2015 at 14:16

    Wszystko ładnie pięknie ale po za brakiem czasu pieczenia, brakuje temperatury:)

  • Reply
    norka
    9 października 2015 at 21:52

    Kochani czytajcie ze zrozumieniem. Czas pieczenia i temperaturę mamy w przepisach na tarty, do których używamy kruchego ciasta!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 października 2015 at 00:00

      Dokładnie! :))))
      Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)

  • Reply
    iwo
    29 października 2015 at 16:54

    no chyba że się robi same ciastka kruche to czas pieczenia z przepisu z tarty raczej ma się nijak :) zabawne to – wystarczy że się ktoś o coś zapyta i juz mu pojadą żeby czytał ze zrozumieniem

  • Reply
    Anonim
    22 grudnia 2015 at 01:07

    Ciasto wychodzi obłędne :) Użyłam go do babeczek ( kruchy spód, ubita śmietana, owoce na wierzch). Zanim udekorowałam babeczki zjadłam część spodów na sucho, były takie pyszne :) Ps. nawet nie trzymałam ciasta w lodówce tylko na świeżo wylepiłam foremki ;)

  • Reply
    Krystyna J.
    22 stycznia 2016 at 13:36

    A jak jest z zamrażaniem. Można mrozić większą ilość ciasta kruchego?
    Nic na ten temat nie piszesz.

    • Reply
      ola
      3 marca 2016 at 10:54

      Można bez problemu, tylko warto je jak najbardziej spłaszczyć, żeby potem się równomiernie rozmrażało. Dzięki temu będzie można je łatwo rozwałkować.

  • Reply
    kucharz
    28 maja 2016 at 15:31

    Super podpowiedzi co do kruchego ciasta. Czegoś takiego szukałem DZIĘKUJĘ CI BARDZO jestem kucharzem i bardzo mi to pomogło

  • Reply
    Kuchareczka
    13 lipca 2016 at 14:23

    Ile mniej więcej gramów ciasta z tego przepisu wychodzi?

  • Reply
    ;p
    17 lipca 2016 at 23:37

    180 stopni okolo 15 minut

  • Reply
    Kasiam
    22 lipca 2016 at 18:09

    Pisze Pani, że absolutnie nie dodajemy proszku do pieczenia, ale w innym przepisie (truskawkowe na kruchym cieście) dodaje je Pani, więc kiedy dajemy do kruchego a kiedy nie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 lipca 2016 at 18:33

      Do kruchego ciasta nie dodajemy , do półkruchego jak najbardziej możemy dodać – zarówno proszek do pieczenia, jak i np.śmietanę.

    Skomentuj Krystyna J. Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress