MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Uwaga!

Ten przepis jest przepisem mającym na celu zainspirowanie Was oraz pokazanie jak ma wyglądać wpis konkursowy na Waszych blogach –  by wziąć udział w konkursie ” Słodkie wypieki z Kujawskim „.

https://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli:

– użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy

– butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu

– banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego

–  informacja o tym, że przepis bierze udział w zabawie kulinarnej […]… itd.

Wypieków, do których można użyć oleju jest całe mnóstwo!

Ja myślałam myślałam i wymyśliłam!

Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki, które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech.

Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru.

Absolutnie nie są za słodkie!

Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też inne przyjęcie.

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością się skusi , a potem może nawet sięgnie po dokładkę!

Spróbujcie!

muffinki szpiankowe , cupcakes z kremem , pyszne muffinki z kremem , kujawki , konkurs kujawski , ostra na slodko (3)x

SKŁADNIKI:

BABECZKI:

( 12 szt )

* mąka pszenna – 1 szkl

* olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 0,5 szkl

*  proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka

* jajko – 2 szt

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* szpinak świeży – 2 garści

* sok z cytryny – 1 łyżka

* cukier – 3/4 szkl

* sól – 1 szczypta

KREM:

* śmietana 36% – 400 ml

* mascarpone – 100 g

* biała czekolada – 100 g

* cukier puder – 1 łyżka

* żelatyna – 1 łyżka

 muffinki szpiankowe , cupcakes z kremem , pyszne muffinki z kremem , kujawki , konkurs kujawski , ostra na slodko (5)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BABECZKI:

Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę.

Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową.

Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników.

Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – masa ma sięgać 3/4 wysokości.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ).

Studzimy na kratce.

KREM:

Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy.

Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy.

Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego i dekorujemy babeczki.

CAŁOŚĆ:

Babeczki możemy dodatkowo udekorować świeżą limonką albo cytryną , które wspaniale orzeźwią całość.

Zajadamy!

Smacznego!

muffinki szpiankowe , cupcakes z kremem , pyszne muffinki z kremem , kujawki , konkurs kujawski , ostra na slodko (1)xx

 

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  



You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Agness
    28 maja 2015 at 12:21

    o matko, to wygląda genialnie!! :))) jak dla mnie dodatkowy „diabeł” tkiw w foremkach bo niesamowicie podkręcają całość :)

  • Reply
    Kremówka z truskawkami
    9 czerwca 2015 at 13:07

    […] mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z […]

  • Reply
    BANOFFEE - deser z toffi i bananami w słoiczku
    29 lutego 2016 at 19:49

    […] kruchego ciasta, puszystej śmietankowej masy, słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress