WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork )

I kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ).

Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie …

Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach.

Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące.

Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;)

Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem!

A może i poprosi o dokładkę ;)

 wieprzowina w 5 smakach , wieprzowina po tajsku , kuchnia chinska , tajska , wieprzowina na ostro , mieso  z ryzem , ostra na slodko , blog kulinarny  (4)xxx

SKŁADNIKI:

* cebula – 1 szt

*czosnek – 2 ząbki

* pieczarki – ok. 6 szt

* czerwona papryka – 0,5 szt

* mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g

* imbir, przyprawa 5 smaków , cukier  – do smaku

* sos sojowy – 1 łyżeczka

* olej sezamowy – 1 łyżeczka

* ocet winny – 1 łyżeczka

DODATKOWO:

* ryż 

* szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i szczyptę imbiru.

Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.

Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso.

Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie.

Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków.

Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

wieprzowina w 5 smakach , wieprzowina po tajsku , kuchnia chinska , tajska , wieprzowina na ostro , mieso  z ryzem , ostra na slodko , blog kulinarny  (2)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI
    17 marca 2016 at 14:11

    […] farszem z grzybów, kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress