ZAPIEKANKA SEROWA Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI

Jak już wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów.

Nie tylko w formie serników, ciast, deserów czy też dodatku do naleśników, ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek.

Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego.

Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser!

Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa!

Koniecznie spróbujcie!

zapiekanka twarogowa , zapiekanka serowa , zapiekanka z kaszy jaglanej , kasza jaglana z owocami , ostra na slodko , sylwia ladyga, blog kulinarny (4)x

Mój przepis jak widzicie będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!

Pokaże Wam jak produkty mleczne „przemycić” do przygotowania fantastycznego dania!

Jest ser biały – twaróg , mleko i jogurt – a w takim wydaniu tworzą danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

zapiekanka twarogowa , zapiekanka serowa , zapiekanka z kaszy jaglanej , kasza jaglana z owocami , ostra na slodko , sylwia ladyga, blog kulinarny (2)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

* ser biały – 400 g

* mleko – 500 ml

* kasza jaglana – 250 g

* masło – 2 łyżki

* laska wanilii – 1 szt

* jajko – 4 szt

* cukier – 5-6 łyżek

DODATKOWO:

* truskawki, maliny – 300 g

* płatki migdałów – ok. 80 g

* kokos – ok. 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kaszę jaglaną 2x płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( mieszamy od czasu do czasu, by nie dopuścić do przypalenia ).

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ugotowanej kaszy.

Żółtka ucieramy z miękkim masłem, resztą cukru i ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do białego sera – mieszamy.

Kaszę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę serową.

Tortownicę natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce.

Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.

Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.

Zapiekamy ok. 30-35 min w 180C.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    TRUSKAWKOWE PANCAKES Z TWAROŻKIEM
    22 czerwca 2015 at 06:49

    […] mam dla Was kolejny niesamowicie smakowity przepis na śniadanie, które jak wiecie u mnie jest tym najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i właśnie tym, który […]

  • Reply
    KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
    13 października 2015 at 00:11

    […] ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress