BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia, na herbatnikach.

Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające.

Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem!

Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę!

Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej, Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie!

Polecam!

 bananowiec , ciasto bananowe , bananowe bez pieczenia , bananowe na zimno , ciasto na zimno , ciasto z galaretka, najlepsze ciasta , ostra na slodko , ciasto z bananami (1)xx

SKŁADNIKI:

* banany ( dojrzałe ) – `1 kg

* galaretka cytrynowa – 2 op

* herbatniki – 150 g

* masło ( miękkie ) – 250 g

* cukier puder – 4 łyżki

DODATKOWO:

* banan

* galaretka truskawkowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.

Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ).

Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie wylewamy na blachę ( 22×28 ) wyłożoną herbatnikami.

Wstawiamy do lodówki na ok.2  godziny.

Po tym, czasie układamy plasterki bananów i zalewamy przygotowaną wcześniej , lekko tężejącą galaretką truskawkową.

Ostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    magda
    20 maja 2016 at 13:53

    hej ja takie robiłam tylko z malinami. pycha??

  • Reply
    Kuchareczka2005
    3 lipca 2016 at 14:19

    mama mojej koleżanki mnie tym zaraziła… a co do ciasta- majstersztyk ;)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress