SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie!

Pyszna i zdrowa sałatka na śniadanie zamiast ukochanego musli?!

Czemu nie?!

Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną!

Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny.

Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie!

Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać.

CIEKAWOSTKA!

Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów.

Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty.

Od wieków produkuje się go według tej samej receptury, ściśle przestrzeganej nawet w przy produkcji w nowoczesnych, zautomatyzowanych zakładach produkcyjnych.

Halloumi można podawać na niemal nieskończoną ilość sposobów.

Można go jeść w „świeżej” postaci lub też grillować albo smażyć.

Tak przyrządzony nie topi się pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych wybitnych właściwości smakowych!

salatka grecka , salatka z roszponki , ser halloumi , salatka na sniadanie , ostra na slodko sylwia ladyga 2x

SKŁADNIKI:

( 1 porcja )

* roszponka – 2 garści

* pomidory koktajlowe – 5 szt

* szynka parmeńska – 2 plasterki

* ser halloumi – ok. 50 g

* ocet balsamiczny – 5 łyżek

* miód – 1 łyżeczka

* syrop malinowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeżą sałatę mieszamy z pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami.

Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego.

Tak jak już mówiłam idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą
    2 września 2015 at 09:57

    […] do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress