BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną rybkę – a mianowicie barwenę.

Przepis inspirowany kuchnią indyjską i podpatrzony w jednej z książek tejże kuchni.

Barwena jest rybą występującą w Północnym Atlantyku od Szkocji do Wysp Kanaryjskich, na Morzu Śródziemnym,  a także w Morzu Północnym i zachodnim Bałtyku.

Należy do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwioną rybą ( jej grzbiet jest niemal purpurowy ).

Jest rybą niezwykle smaczną,o czym ja się przekonałam i mam nadzieję , że i Wy się przekonacie!

Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę w sosie słodko – kwaśnym.

Z dodatkiem pomidorów, szalotki oraz czosnku.

Tak przyrządzona jest fantastycznym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.

Spróbujcie!

 

barwena , barwena w pomidorach , sos z pomidorow do ryby , ryba w pomidorach , pyszna ryba , kuchnia indyjska , ostra na slodko (5)x  

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z barweny ze skórą – 2 szt

* mąka kukurydziana – 4 łyżeczki

* czosnek – 3 ząbki

* cebula – 1 szt

* pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g

* cukier – 2 łyżki

* passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki

* olej

* sok z cytryny

* imbir, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem.

Obtaczamy w mące kukurydzianej z każdej strony, otrzepujemy nadmiar.

W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce.

Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy.

Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru.

Redukujemy, by zgęstniał, a następnie doprawiamy szczyptą imbiru, solą i pieprzem.Podajemy gorące z przygotowaną rybą oraz świeżo posiekaną dymką.

Smacznego!

barwena , barwena w pomidorach , sos z pomidorow do ryby , ryba w pomidorach , pyszna ryba , kuchnia indyjska , ostra na slodko (2)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą
    2 września 2015 at 07:47

    […] to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy też […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress