KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Jak wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką karpatki, kremów karpatkowych i wszelkiego rodzaju kremów budyniowych.

Dziś postanowiłam dogodzić sobie iście po królewsku, ha! :D

Korzystając z ostatnich chyba już truskawek na targach przygotowałam przepyszne kakaowe ciasto ptysiowe ( uwielbiam te góry i doliny od karpatki! ) przełożone kremową, karpatkową masą , soczystymi truskawkami i słodką galaretką.

Takie połączenie, które sprawia , że ciężko oderwać się od talerza i zwykle każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.

Takie ciasto jest świetnym pomysłem np. na rodzinną imprezę!

Polecam!

karpatka z kremem budyniowym , krem karpatkowy , czekoladowa karpatka , karpatka z truskawkami , ostra na slodko 2x

SKŁADNIKI:

CIASTO PARZONE:

* woda – 250 ml

* masło – 150 g

* mąka pszenna – 1 szkl

* kakao – 1 łyżka

* jajko L – 4 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM BUDYNIOWY :

* mleko – 750 ml

* masło – 100 g

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 4 czubate łyżki

* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek

* cukier – 3/4 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

DODATKOWO:

* galaretka truskawkowa – 1 op

* truskawki – 300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretkę rozrabiamy w 400 ml wrzątku , ostawiamy do tężenia.

CIASTO PARZONE:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy, zdejmujemy z ognia.

Wsypujemy mąkę oraz kakao – mieszamy, stawiamy na ogień i na wolnym ogniu cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minuty ( ciasto ma odchodzić od brzegów ).

Wystudzoną masę miksujemy z jajkami praz proszkiem do pieczenia, dzielimy na 2 części.

Wyciągamy na 2 kwadratowe blachy, wysmarowane masłem i obsypane mąką i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

KREM BUDYNIOWY :

500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

CAŁOŚĆ:

Blat ciasta smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy pokrojonymi truskawkami, dodajemy resztę kremu i posypujemy pokrojoną w kostkę galaretką.

Całość dociskamy, wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK - biszkopt z serową pianką i truskawkami
    11 lipca 2015 at 21:36

    […] tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to […]

  • Reply
    EKLERKI Z CREME PATISSIERE - najlepsze!
    26 kwietnia 2016 at 09:27

    […] wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress