Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI

Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej.

I to taką szczerą miłością ;)

Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do Tajlandii i tam spróbować tych wszystkich fantastycznych przysmaków, w które teraz wpatruję się w książkach.

Dziś jednak nie zabieram Was do Tajlandii a do Japonii.

Mam dla Was przepis na fantastyczne pierożki Yaki Gyoza, które były również jednym z moich przepisów na starym blogu i które od samego początku uwiodły mnie swoim smakiem.

Delikatne ciasto na gyoza wypełnione sycącym,aromatycznym mięso-warzywnym farszem jest świetnym pomysłem np. na aromatyczny kolację albo imprezę!

Gwarantuję , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę.

CIEKAWOSTKA!

Z pierożkami Yaki Gyoza jest taka ciekawa historia  ..

Otóż Japonia i Chiny od wieków toczą spór o to , czyje te pierożki są.

W Japoni nazywają się Yaki Gyoza , w Chinach – Jiaozi.

Te chińskie zazwyczaj wypełnione są mięsem wołowym połączonym z krewetkami, natomiast te japońskie mają cieńsze ciasto i bardziej czosnkowy aromat.

Najczęściej przygotowuje się się metodą smażenia na parze.

Co to znaczy?

Zobaczcie w przepisie!

Zapraszam!

pierogi z kurczakiem , chinskie pierozki , pierogi z miesem , najlepsze ciasto na pierogi , kuchnia chinska tajska, ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (5)xx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka – 150 g

* sól – 1 szczypta

* letnia woda – 80 ml

FARSZ:

* mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g

* kapusta pekińska – 100 g

* cebula – 1 szt

* szczypiorek – 1 mały pęczek

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* czosnek – 3 ząbki

* imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku

* olej sezamowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z mąki,soli i letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut.

Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut.

FARSZ:

Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem.

Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

CIASTO:

Każdy kawałek ciasta dzielimy na 10 części, formujemy kulki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm )

Na każdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy pierożki.

CAŁOŚĆ:

W dużym woku rozgrzewamy odrobinę oleju ( sezamowego ), układamy połowę pierożków ( przyrządzamy w 2 partiach ), wlewamy wodę – tak by sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką.

Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje się zdejmuejmy pokrywkę, dno pomiędzy pierogami skrapiamy olejem i ponownie przykrywamy.,

Smażymy ok. 3-4 minuty na rumiano.

Podajemy gorące!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Bluemoon
    30 lipca 2015 at 15:02

    Czy kapusty pekińskiej ma być 10g, czyli 1 deko?

  • Reply
    TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI
    7 września 2015 at 11:28

    […] totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress