COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami

Cobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble.

A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka.

Oba te desery mają ze sobą wiele wspólnego – owoce , kruche ciasto … i najczęściej podajemy je z lodami lub bitą śmietaną.

Wiem wiem! Już Wam cieknie ślinka!

Do zrobienia Cobblera używamy mniej masła, więc jest to deser odrobinę mniej kaloryczny i lżejszy od crumble … a ciasto nie przygotowujemy nie w formie kruszonki , a w formie ciasteczek!

Po upieczeniu troszkę przypominają brukowaną ulicę – czyli po angielsku „cobblerstone street”.

Taki deser jest idealnym ( ale to idealnym! ) pomysłem na rodzinną imprezę … przy grillu …. czy też słodkości na przyjęciu dla dzieci.

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. Cobbler można przyrządzić ze wszystkimi ulubionymi owocami!

 cobbler z truskawkami , cobbler kokosowy , crumble z owocami , amerykanski deser , owoce pod kruszonka , truskawki zapiekane (4)xx

SKŁADNIKI:

( jest to porcja na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne )

* truskawki – 400 g

* cukier – 30 g

* mąka pszenna – 1 łyżka

CIASTECZKA:

* mąka pszenna – 50 g

* zmielone migdały – 25 g

* cukier – 25 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* masło – 30 g

* śmietana kwaśna 18% – 40 g

* cukier waniliowy – 1 łyżeczka

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* kokos , migdały

cobbler z truskawkami , cobbler kokosowy , crumble z owocami , amerykanski deser , owoce pod kruszonka , truskawki zapiekane (5)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone truskawki  ( duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania.

CIASTECZKA:

Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi.

Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi ( obranymi ze skórki ) migdałami.

Wkładamy do nagrzanego na 170C ( z termoobiegiem ) piekarnika na ok. 25 minut.

Uwaga!

Jeśli zobaczymy , że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią.

Podajemy z lodami lub bitą śmietaną!

Pycha!

cobbler z truskawkami , cobbler kokosowy , crumble z owocami , amerykanski deser , owoce pod kruszonka , truskawki zapiekane (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK - biszkopt z serową pianką i truskawkami
    11 lipca 2015 at 17:33

    […] Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress