KURCZAK BALTI ( danie jednogarnkowe – kuchnia indyjska )

Z kuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna.

Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham.

Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego.

Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu, a wiele dań tego typu wymaga prostych składników i równie prostych dodatków, jak np. chleb naan .

Dziś mam dla Was przepis na kurczaka balti – niesamowicie pyszne i aromatycznie danie.

Łatwe do przygotowania w kilkanaście minut i bardzo sycące.

Spróbujcie!

kurczak balti , kuchnia indyjska , kuchnia orientalna , soczysty kurczak , kurczakw  sosie , sos do kurczaka , ostry kurczak , ostra na slodko , latwe przepisy , blog (2)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 300 g

* duża cebula – 1 szt

* pomidor – 2 szt

* czosnek – 1 ząbek

* jogurt naturalny – 4 łyżki

* sok cytrynowy – 1 łyżka

* świeża kolendra – 1 pęczek

* olej – 3 łyżki

* cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory.

Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala,  chili i soli oraz rozgnieciony czosnek.

Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.

Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem.

Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas.

Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
    5 lutego 2016 at 19:03

    […] będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress