KURCZAK BALTI ( danie jednogarnkowe – kuchnia indyjska )

Z kuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna.

Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham.

Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego.

Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu, a wiele dań tego typu wymaga prostych składników i równie prostych dodatków, jak np. chleb naan .

Dziś mam dla Was przepis na kurczaka balti – niesamowicie pyszne i aromatycznie danie.

Łatwe do przygotowania w kilkanaście minut i bardzo sycące.

Spróbujcie!

kurczak balti , kuchnia indyjska , kuchnia orientalna , soczysty kurczak , kurczakw  sosie , sos do kurczaka , ostry kurczak , ostra na slodko , latwe przepisy , blog (2)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 300 g

* duża cebula – 1 szt

* pomidor – 2 szt

* czosnek – 1 ząbek

* jogurt naturalny – 4 łyżki

* sok cytrynowy – 1 łyżka

* świeża kolendra – 1 pęczek

* olej – 3 łyżki

* cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory.

Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala,  chili i soli oraz rozgnieciony czosnek.

Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.

Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem.

Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas.

Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
    5 lutego 2016 at 19:03

    […] będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to […]

  • Skomentuj VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress