Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

Kuchnia chińska i tajska króluje w moim domu!

W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki.

Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :)

Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki.

Z farszem ze świeżo mielonego mięsa, makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw.

Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę!

Z całą pewnością zrobią furorę!

Polecam!

CIEKAWOSTKA!

W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć w całej Azji występują pod nazwą spring rolls lub egg rolls.

Tylko Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek.

W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody.

Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj!

Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem.

sajgonki , spring rolls , kuchnia wietnamska , chinska , tajska , przepisy orientalne , pyszne sajgonki , sajgonki z miesem i warzywami , ostra na slodko , blog kulinarny (2)xx

SKŁADNIKI:

* papier ryżowy – 6-8 szt

* makaron ryżowy – 100 g

* mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g

* duża marchew – 1 szt

* szczypiorek – 1 pęczek

* cebula – 1 szt

* grzyby mung – 4 szt

* jajko – 1 szt

* sos sojowy – 2 łyżki

* chili , sól , pieprz , cukier – do smaku

* olej rzepakowy do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.

Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.

Tak do wykończenia składników.

W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.

Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!

Smacznego!

UWAGA!

Olej używamy do sajgonek musi mieć wysoką temperaturę dymienia – rzepakowy lub ryżowy.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    TORTILLA DE PAPAS - hiszpańska tortilla z ziemniakami
    14 października 2015 at 11:19

    […] ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby, cebula, szpinak, pomidory i wiele wiele innych […]

  • Reply
    Konfliktowa
    23 lipca 2016 at 10:36

    Robiłam sajgonki.
    Zamiast grzybów dodałam pieczarki i zamiast smażyć ugotowałam je na parze. Niebo w gębie.
    Dziekuje :*

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 lipca 2016 at 11:08

      Aj! Ależ się cieszę, że smakowały!!! :)))
      Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis wpadnie w oko :))

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress