KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM

No i znów uciekamy w kierunku do Indii na owoce morza.

Tak jak za każdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem.

Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro.

Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło.

Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę!

Polecam!

 krewetki na ostro , smazone krewetki , krewetki po indyjsku , ryz z krewetkami , krewetki w sosie , ostra na slodko , kuchnia orientalna (2)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* krewetki królewskie – 300 g

* czosnek – 2 ząbki

* chili, imbir, kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczce

* masło ghee – 2 łyżki

* mleko kokosowe – ok. 100 ml

* świeża kolendra – 1 pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon.

Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach.

W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress