DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami

Że ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda?

No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D

Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń.

Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje!

Dziś mam dla Was przepis na taki pyszny domowy budyń.

Beż żadnych chemikaliów, konserwantów i innych podejrzanych literek E.

Tym razem malinowy!

Ostatnio skusiłam się i zakupiłam paczkę pysznych słodkich malin – zajdałam aż mi się uszy trzęsły.

Taki budyń jest fantastycznym pomysłem na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Pięknie ozdobiony zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy.

Spróbujcie!

CIEKAWOSTKA!

Ps. wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu?!

Budyń znany jest od czasów średniowiecznych.

Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę.

W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które w trakcie gotowania tworzyły stopniowo galaretę.

Nazwa stopniowo obejmowała coraz więcej potraw powstałych na tej samej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety.

Aż w końcu została przy słodkim budyniu…

  budyn malinowy , domowy budyn , deser malinowy , maliny z bita smietana , pyszne desery , ostra na slodko , blog kulinarny (6)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* mleko – 500 ml

* mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki

* maliny – 1,5 szkl

* cukier – 2 łyżki

DODATKOWO:

* śmietana kremowka

* orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko, by usunąć pestki.

1 szklankę mleka łączymy z malinami, zagotowujemy.

W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę i zalewamy gotujące się maliny, mieszamy.

Nie przerywając mieszania dodajemy cukier i gotujemy gładki budyń.

Przelewamy do pucharków, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną i prażonycmi orzechami..

Smacznego!

budyn malinowy , domowy budyn , deser malinowy , maliny z bita smietana , pyszne desery , ostra na slodko , blog kulinarny (5)x

Przepis bierze udział w konkursie u Alicji z bloga Wielki Apetyt :)

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress