TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI – najlepsze brownie na świecie!

Brownie , brownie , brownie …

Chyba wszystkim z nas cieknie ślinka na samą myśl o mega czekoladowym cieście rozpływającym się w ustach!

Dziś mam dla Was przepis właśnie na brownie!

Ale nie takie zwykłe czekoladowe. a w formie małego torcika wypełnionego po brzegi borówkami.

Połączenie słodkiej czekoladowej masy z owocami zachwyca przy każdym kęsie!

Każdy sięga po dokładkę – wiem sama po sobie ;)

Takie Brownie z borówkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki!

Po sezonie śmiało można je zrobić również z mrożonymi owocami.

Polecam!

brownie , czekoladowe brownie , brownie z borowkami , ciasto czekoladowe , tort czekoladowy , ostra na slodko , sylwia ladyga (6)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

* gorzka czekolada – 100 g

* masło – 100 g

* jajko – 3 szt

* cukier – 150 g

* mąka pszenna – 50 g

* kakao – 2 łyżki

* borówki – 1 szkl + do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do szklanek miski wkładamy połamaną czekoladę, masło i kakao – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy mąkę i miksujemy na woilnych obrotach.

Wlewamy przestudzoną ( nie musi być zimna! ) masę czekoladową  -mieszamy.

Dodajemy borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy.

Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami + ew. dodatkową polewą czekoladową.

Smacznego!

brownie , czekoladowe brownie , brownie z borowkami , ciasto czekoladowe , tort czekoladowy , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)x

A jeśli macie ochotę spróbować też innych Brownie to zaglądnijcie na bloga!

Jest tak Klasyczne czekoladowe brownie , Brownie z malinami i Sernikobrownie z brzoskwiniami.

Nie brakuje też fantastycznych Babeczek Brownie z kremem!

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    Dorota
    8 sierpnia 2015 at 10:08

    piękny :) naprawdę urośnie tak ładnie bez proszku do pieczenia?

  • Reply
    Ilona
    10 października 2015 at 18:35

    To ciasto tak wyrośnie jak na zdjęciach bez proszku do pieczenia…?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 października 2015 at 19:57

      Przy takiej wielkości tortownicy jak moja – pewnie!
      Ja większą trzeba podwoić składniki :)

  • Reply
    Hanka :)
    7 sierpnia 2016 at 19:30

    Pycha :) dzisiaj robię drugi raz, bo wczorajsze rozeszło sie od razu całe :) wszyscy zachwyceni :) a przepis genialny :) w sam raz dla leniwców :):)

  • Reply
    BASIA
    25 stycznia 2017 at 11:58

    A MOŻNA DODAĆ JAGODY MROŻONE?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 stycznia 2017 at 00:19

      jak najbardziej :))))

      • Reply
        Anka
        4 czerwca 2020 at 12:36

        A czy wczesniej trzeba je rozmrazac? Dziekuje za info🙂pozdrawiam🙂

        • Reply
          Ostra na Słodko
          4 czerwca 2020 at 12:51

          Tak, na sitku. Inaczej puszczą wodę do ciasta.

          • Anka
            4 czerwca 2020 at 12:56

            Dziekuje bardzo🙂

  • Reply
    Martyna
    12 lipca 2017 at 17:49

    Pyszne pyszne pyszne ! Zrobiłam z borówka amerykańska :) rewelacja! Szybko się robi i szybko znika! Czekam na dostawę borówek i robię kolejne ciacho na weekend! :-)

  • Reply
    Kasia
    21 lipca 2017 at 14:23

    Jaka wielkość tortownicy? :)

  • Reply
    Kasia
    21 lipca 2017 at 14:25

    Jaka wielkość tortownicy?

  • Reply
    Kasia
    21 lipca 2017 at 14:28

    Jaka wielkość formy do pieczenia? :)

  • Reply
    dorota
    30 września 2017 at 08:45

    Zdrobilampa z dwóch porcji uroslo a później opadło może tak być?

  • Reply
    Anonim
    20 października 2017 at 09:13

    Czy można zamienić cukier na miód i mąkę pszenna na którąś ze zdrowych ?

  • Reply
    Robert
    15 stycznia 2020 at 14:16

    Super przepis :) dzięki wielkie. Zacząłem od formy 22cm, potem 26cm i 20cm, dziś będę piekł w trzech różnych. Nie dość że fajnie wychodzi to mam frajdę z pieczenia :)

  • Reply
    Martyna
    7 maja 2022 at 00:56

    Czy mogę zamrozić ciasto bez ryzyka, ze po rozmrożeniu borówki puszcza wodę?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2022 at 16:01

      Absolutnie nie mroziłabym tego ciasta.
      Po rozmrożeniu całe może podejść wodą / sokiem i zrobić się jedną wielką gliną.

    Skomentuj Anonim Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress