NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI

Jak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich.

Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry , tikka masali czy też indyjskich mięs.

Dziś mam dla Was przepis na chlebki naan z nadzieniem, przypominającym nasze kebaby.

Ale danie jest to o wiele lepsze niż kebab, a co! :D

Soczysty kurczak doprawiony na ostro, tradycyjnymi indyjskimi przepisami, podany właśnie z chlebkami naan oraz świeżymi warzywami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i prowiant na piknik.

Spróbujcie!

Gwarantuję , że będziecie zachwyceni!

naan , tandoor , naan z kurczakiem , kuchnia indyjska , chelbki jak pita , kuchnia orientalna , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* chlebki naan – przepis TU

MARYNATA:

* jogurt naturalny – 2 łyżki

* garam masala – 1 łyżeczka

* chili, sól,  – po 0,5 łyżeczki

* sok cytrynowy – 2 łyżeczki

* świeża kolendra – 1 łyżka

* zielone chili – 1 szt

DODATKOWO:

* filet z kurczaka – 250 g

* cebula – 1 szt

* pomidor – 1 szt

* papryka żółta – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili.

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ).

Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C.

Rozcięte chlebki naan napełniamy mięsem , podsmażoną cebulką,  pokrojonymi pomidorami, papryką i posypujemy świeżą kolendrą.

Zajadamy gorące!

Smacznego!

naan , tandoor , naan z kurczakiem , kuchnia indyjska , chelbki jak pita , kuchnia orientalna , ostra na slodko (4)xx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress