DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ

I kolejny fantastyczny przepis na rybkę – tym razem niech będzie to dorada.

Jest przeze mnie mniej lubiana niż pstrąg, ale od czasu do czasu , dla odmiany też sobie ją przyrządzam .

Dziś mam dla Was przepis na doradę po libańsku , czyli z dużą ilością kolorowych papryk oraz przypraw.

Danie nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne.

Jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Spróbujcie!

ryba po libansku , dorada po libansku , dorada w papryce , kolorowe papryki , kuchnia orientalna , pyszna ryba , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (5)xx

SKŁADNIKI:

* dorada – 1 szt

* zielona papryka – 1 szt

* czerwona papryka – 1 szt

* żółta papryka – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* sok cytrynowy – 2 łyżki

* suszone oregano – 1 łyżeczka

* suszony tymianek – 1 łyżeczka

* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki

* oliwa z oliwek – 1 łyżki

* sól – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą.

Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę.

Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę.

Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem.

Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

ryba po libansku , dorada po libansku , dorada w papryce , kolorowe papryki , kuchnia orientalna , pyszna ryba , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress