WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko.

Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską, która ostatnio gości u mnie najczęściej.

Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.

Idealnie spiszą się też na romantycznej randce!

Spróbujcie!

wieprzowina w ciescie , kuchnia tajska , kuchnia chinska , chrupiaca wieprzowina , wieprzowina na ostro , mieso w ciescie , ostra na slodko , blog kulinarny  (1 (3)xxx

SKŁADNIKI:

MIĘSO:

* polędwica wieprzowa – 250 g

* olej – 1 łyżka

* mąka pszenna – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* małe jajko – 1 szt

* mleko – 125 ml

* chili – do smaku

* olej do smażenia

SOS:

* sos sojowy ciemny – 2 łyzki

* miód – 3 łyżki

* ocet winny –  1 łyżka

* szczypiorek – 1 łyżka

* chili – 1 szt

* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy.

W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto.

SOS:

Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy.

CAŁOŚĆ:

Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem.

Pycha!

wieprzowina w ciescie , kuchnia tajska , kuchnia chinska , chrupiaca wieprzowina , wieprzowina na ostro , mieso w ciescie , ostra na slodko , blog kulinarny  (1)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress