MELOCOTONES DE LA RIOJA – brzoskwinie w winie z La Rioja

Hiszpańską kuchnią zajadamy się tu od dawna , ale dawno nie było nic fajnego na deser.

No to bach!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne brzoskwinie gotowane w winie z La Rioja.

Jest to obłędny deser, ale tylko dla dorosłych, gdyż od tego wina może nieźle zakręcić się w głowie ;)

To danie jest jednym ze specjałów regionu La Rioja, gdzie znajdują się zarówno winnice, jak i sady owocowe.

Jest to idealny pomysł np. na randkę, albo też rozgrzewający deser w te coraz chłodniejsze wieczory ;)

Polecam!

 melocotones de la roja , brzoskwinie w winie , kuchnia hiszpanska , hiszpanskie przepisy , brzoskwinie deser , ostra na slodko , sywlia ladyga (3)xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* brzoskwinia – 2 szt
* mała cytryna – 1 szt
* cynamon – 1 laska
* goździki – 2 szt
* czerwone wino z La Rioja – 500 ml
* cukier – 60 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z wyparzonej cytryny ścieramy skórkę, zalewamy winem, dodajemy cukier, cynamon i goździki – zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”.

Obrane brzoskwinie wkładamy do garnka , zalewamy winem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 25 minut.

Podajemy na ciepło!

Smacznego!

Ps. brzoskwinie śmiało możemy zastąpić gruszkami!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ - dietetyczny
    22 października 2015 at 23:06

    […] Jak już Wam wspominałam będąc na diecie i zmieniając swoje nawykli żywieniowe wcale nie muszę rezygnować z pysznych deserów. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress