PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO

W tym roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona!

Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą, które to sprawiają, że są one niezwykle sycące.

Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki.

Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło!

Polecam!

       tortellini , pierogi z dynią , pierogi na ostro , pierozki z dynia , tortelini , ostra na slodko , sylwia ladyga , przepisy dynia (5)xxx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

CIASTO NA PIEROGI:

* mąka pszenna – 1 szkl

* małe jajko – 1 szt

* masło – 0,5 łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* ciepła woda – ok. 1/3 szt

FARSZ:

* dynia – 200 g

* czerwona soczewica – 150 g

* duża cebula – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* kasza manna – 2 łyżki

* sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku

DODATKOWO:

* cebula

* oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino )

tortellini , pierogi z dynią , pierogi na ostro , pierozki z dynia , tortelini , ostra na slodko , sylwia ladyga , przepisy dynia (2)xxxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości.

Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz.

Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.

Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

CAŁOŚĆ:

Na ciasto kładziemy porcję farszu, sklejamy tortellini, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy okraszone cebulką.

Smacznego!

Jeśli lubicie tego typu pierożki spróbujcie jeszcze Pielmieni!

Przepis oczywiście czeka na blogu :)

pielmieni xxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress