FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku.

Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i to , że tak pięknie obrodzi.

A jednak!

Cały ogródek wypełnił mi się przepięknym i niesamowicie smacznymi dyniami, które już zaczęłam wykorzystywać do przyrządzania fantastycznych smakołyków.

W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem , kluseczki dyniowe i sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię, kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch.

Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie.

Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek.

Dodatek odrobiny tymianku i soli morskiej sprawia, że ciężko oderwać się od niej, a cała znika przeważnie prosto z piekarnika.

Polecam!

Koniecznie wypróbujcie!

focaccia , focaccia z dynia , focaccia z kurczakiem , pizza z kurczakiem , pizza z dynia , kuchnia wloska , najlepsza focaccia , ostra na slodko , sylwia ladyga (1)x

SKŁADNIKI:

 ( wielkość ok. 20×25 )

ZACZYN:

* świeże drożdże – 15 g

* cukier -1  łyżeczka

* mąka pszenna – 1 łyżka

* ciepłe mleko – 60 ml

CIASTO:

* mąka pszenna – 180 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* letnia woda – 50 ml

* oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino – dla koloru ) – 1 łyżka

DODATKOWO:

* dynia – ok. 100 g

* filet z kurczaka – ok. 100 g

* sól, pieprz, papryka, chili, tymianek

* oliwa z oliwek do polania

focaccia , focaccia z dynia , focaccia z kurczakiem , pizza z kurczakiem , pizza z dynia , kuchnia wloska , najlepsza focaccia , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania.

ZACZYN:

Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko ( nie gorące! ) – mieszamy, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

CIASTO:

Mąkę mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem, ciepłą wodą i oliwą – zagniatamy ok. 5 minut, aż będzie elastyczne, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie robimy wgłębienia, w które wkładamy pokrojoną w kostkę dynię oraz zamarynowanego kurczaka – odstawiamy na kolejne 10 minut.

Posypujemy grubą solą, tymiankiem i skrapiamy po całości oliwą ( u mnie olej Carotino ).

Wkładamy do nagrzanego na 190 C piekarnika  ( z termoobiegiem ) na ok. 25-30 minut.

Zajadamy!

Smacznego!

focaccia , focaccia z dynia , focaccia z kurczakiem , pizza z kurczakiem , pizza z dynia , kuchnia wloska , najlepsza focaccia , ostra na slodko , sylwia ladyga (5)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress