SMAŻONY KALAFIOR W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE

Nie wiem jak Wy, ale ja kalafiora akurat bardzo lubię.

Albo takie zwykłego, gotowanego, oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też własnie takiego jak pokażę Wam dziś!

Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kalafiora!

Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące!

Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy też śmietanowy.

Są idealnym pomysłem zarówno na obiad, kolację, jak i imprezową przekąskę na ciepło.

Śmiało można je odgrzewać w piekarniku – absolutnie nie stracą wtedy na smaku a będą gotowe do podania w każdej chwili!

Polecam!

kalafior w ciescie , zapiekany kalafior , panierowany kalafior , co z kalafiora , pyszny kalafior , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:

* kalafior – 1 szt
* mąka – ok. 1 szkl
* mleko – 1 szkl
* woda gazowana – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* duże jajko – 1 szt
* sól, pieprz , chili, papryka słodka, kurkuma
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczonego kalafiora gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, suszymy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajko, wodę oraz mleko – mieszamy.

Kalafiora obtaczamy dokładnie w przygotowanym cieście i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące!

Smacznego!

kalafior w ciescie , zapiekany kalafior , panierowany kalafior , co z kalafiora , pyszny kalafior , ostra na slodko (2)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress