Nie wiem jak Wy, ale ja kalafiora akurat bardzo lubię.
Albo takie zwykłego, gotowanego, oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też własnie takiego jak pokażę Wam dziś!
Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kalafiora!
Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące!
Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy też śmietanowy.
Są idealnym pomysłem zarówno na obiad, kolację, jak i imprezową przekąskę na ciepło.
Śmiało można je odgrzewać w piekarniku – absolutnie nie stracą wtedy na smaku a będą gotowe do podania w każdej chwili!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* kalafior – 1 szt
* mąka – ok. 1 szkl
* mleko – 1 szkl
* woda gazowana – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* duże jajko – 1 szt
* sól, pieprz , chili, papryka słodka, kurkuma
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczonego kalafiora gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, suszymy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajko, wodę oraz mleko – mieszamy.
Kalafiora obtaczamy dokładnie w przygotowanym cieście i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!
No Comments