PRINCESSA KOKOSOWA – BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA

Jak wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma :D

Rafaello, ciasta kokosowe , kremy kokosowe , lody kokosowe czy też desery nie mają przede mną żadnych tajemnic!

Dziś mam dla Was przepis na kolejne fantastyczne ciasto, które znów powstało przez „przypadek”.

A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie wtedy rodzą się największe i najsmaczniejsze cuda!

Delikatny i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą.

Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu.

Ciasto jest fantastycznym pomysłem np. na komunijny tort ( oczywiście składniki trzeba podwoić albo potroić ).

Gwarantuję , że wielbiciele rafaello i kokosu będą zachwyceni, a moja Kokosowa Princessa zrobi furorę!

kokosowa princessa, rafaello , ciasto kokosowe , najlepsze ciasto kokosowe , biszkopt kokosowy , ostra na slodko , tort kokosowy , latwe przepisy (4)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 3 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 3 łyżki

* kokos – 3 łyżki

KREM KOKOSOWY:

* ser biały 3-krotnie mielony ( może być wiaderkowy ) – 400 g

* princessa kokosowa – 2 szt

* kokos – 4 łyżki

* cukier puder – 3 łyżki

* żelatyna – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec dodajemy cukier.

Do piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kokos i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180C ( do suchego patyczka ), kroimy na 2 blaty.

KREM KOKOSOWY:

Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.

Twaróg ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy lekko przestudzoną żelatynę.

Dodajemy posiekaną princessę oraz kokos – wszystko razem dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt smarujemy połową kremu kokosowego, przykrywamy 2 blatem, smarujemy resztą kremu i całość obsypujemy podprażonym kokosem.

Ostawiamy do przegryzienia.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Joanna
    19 lutego 2016 at 14:19

    Pani Sylwio, do biszkoptu dodać kokos? W składnikach na biszkopt Pani podała 3 łyżki, a w sposobie przyrządzenia brak momentu, w którym mamy dodać kokos.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 lutego 2016 at 14:21

      Już poprawiłam :)))
      Bardzo dziękuję za czujność :)))

  • Reply
    Ewelina
    30 maja 2016 at 19:51

    A tortownica jaki rozmiar??

  • Reply
    Mile
    16 czerwca 2016 at 13:13

    W tortownicy o jakiej średnicy piekłaś?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress