CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia

Dziś mam dla Was kolejne ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych herbatnikach.

Robi się je błyskawicznie, smakuje fenomenalnie i znika w tempie ekspresowym!

Na odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny.

Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru.

Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne!

Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki.

Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się oblizywał ze smakiem!

Polecam!

  ciasto grysikowe , ciasto bez pieczenia , ciasto makowe , makowiec , ciasto na herbatnikach , ostra na slodko (6)x

SKŁADNIKI:

( keksówka 12×24 )

herbatniki – ok. 25 szt
* kasza manna – 1 szkl
* masło – 200 g
* mleko – 500 ml ( ja mleko zastąpiłam  napojem owsianym Alpro
* cukier waniliowy – 1 op
* cukier – 3/4 szkl
* mak – 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do mleka / napoju wsypujemy cukry, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu zagotowania.

Wsypujemy kaszę manną oraz mak – wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia.

Połowę wylewamy do keksówki wyłożonej na spodzie warstwą herbatników, przykrywamy drugą warstwą ciastek i zalewamy resztą kremu.

Na wierzchu układamy resztę ciastek i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

ciasto grysikowe , ciasto bez pieczenia , ciasto makowe , makowiec , ciasto na herbatnikach , ostra na slodko (2)

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
    27 grudnia 2015 at 14:16

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress