SPAGHETTI AGLIO E OLIO – spaghetti z oliwą i czosnkiem

Dziś zabieram Was do Włoch, gdzie ze smakiem będziemy zajadać się jednym z moich ulubionych przepisów na spaghetti , a mianowicie Spaghetti aglio e olio czyli z oliwą i czosnkiem.

Najłatwiejszy na świecie przepis na spaghetti, a zarazem jeden z najsmaczniejszych!

Sekretem jest tutaj dobrej jakości oliwa i świeży czosnek – warto zadbać o to, by były jak najlepsze!

be fit ostra na slodko

15 minut i fantastyczne Spaghetti aglio e olio mamy gotowe!

Koniecznie spróbujcie!

 spaghetti aglio e olio , spaghetti z oliwa i czosnkiem, spaghetti najlepsze kuchnia wloska , wlochy przepisy , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

* makaron Spaghetti – 200 g
* dobrej jakości oliwa extra virgin – 60 ml
* czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Odlewamy 1 łyżkę oliwy, pozostałą rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli.

Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki.

W osobny garnku z osoloną wodą i resztą oliwy gotujemy makaron.

Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka, polewamy sosem z oliwy i czosnku, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Ps. świetnym dodatkiem jest świeża natka pietruszki!

spaghetti aglio e olio , spaghetti z oliwa i czosnkiem, spaghetti najlepsze kuchnia wloska , wlochy przepisy , ostra na slodko (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Barbara
    13 listopada 2015 at 19:10

    jadłam, ale brakuje mi jednego składnika. Tam gdzie byłam przepis zwał się „spaghetti aglio, olio e peperoncino”. Odrobina ostrości daje lepszy smak. Pozdrawiam.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress