KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny!

W ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ).

A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie!

Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego.

IMG_7032

Zwracam jednak uwagę na jego jakość i wybieram te najlepsze – oznaczone certyfikatami HACCP oraz QAFP (Quality Assurance for Food Products).

grafika_do_opisu_ZoomImagelarge

Dzięki temu mam pewność, że mięso to, na każdym etapie produkcji było traktowane z należytym szacunkiem, tzn. zgodnie z zachowaniem odpowiednich standardów.

Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano pod ścisłą kontrolą weterynarza, poddając je wszystkim koniecznym badaniom.

Poza tym takie pakowanie drobiu jest niezwykle praktyczne – mięso nie brudzi się od innych produktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami.

No to tyle o pakowanym mięsie i przechodzimy do tego, co lubimy najbardziej – czyli do pichcenia!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Piersi z kurczaka w ostrej kokosowo-migdałowej panierce.

Do tego kuskus , świeże, soczyste pomidorki koktajlowe i fantastyczny obiad mamy gotowy!

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka – również polecam!

 kurczak na ostro , kurczak w chrupiacej panierce , qafp, kurczak w kokosowej panierce , filety na ostro , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 2 szt
* posiekane migdały – 30 g
* wiórki kokosowe – 30 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* jogurt naturalny – 80 ml
* olej – 50 ml
* imbir , chili, garam masala , sól, cukier – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Posiekane migdały oraz wiórki prażymy na suchej patelni, zdejmujemy.

Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę.

Do miski wsypujemy posiekany czosnek, imbir, chili, garam masalę, cukier oraz sól ( po szczypcie ), wlewamy jogurt, dodaje prażone migdały oraz kokos i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Do wymieszanych przypraw dodajemy cebulę i wkładamy pokrojone, lekko rozbite filety z kurczaka.

Układamy z naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 35 minut w 160C.

Podajemy gorące z kuskusem oraz świeżymi pomidorkami i zieleniną.

Smacznego!

kurczak na ostro , kurczak w chrupiacej panierce , qafp, kurczak w kokosowej panierce , filety na ostro , ostra na slodko (1)xxx

„Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego”.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Łukasz
    20 listopada 2015 at 09:52

    Bardzo dobry przepis, osobiście wypróbowałem i polecam.

  • Reply
    Małgo
    19 marca 2016 at 13:15

    Przepis idzie do ulubionych :) mam pytanie techniczne. czy jest dostępna wersja do druku? przycisk print drukuje niesamowite ilości stron, wielkich i z komentarzami. tego nie potrzebuję?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress