Dziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku!
Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku!
Ja mam dla Was przepis na kurczaka, a dokładnie na skrzydełka z kurczaka.
Marynowane z tequili, soku z pomarańczy oraz przyprawach zyskują niesamowity smak!
Takie skrzydełka są świetnym pomysłem na obiad, ale równie na imprezowe danie na ciepło!
Gwarantuję, że zachwycą swoim smakiem i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2-3 osób )
* skrzydełka z kurczaka – 400 g
* czosnek – 1 cała główka
* limonka – 1 szt
* pomarańcza – 1 szt
* tequila – 1 łyżka
* chili – 1 szt
* duży pomidor – 1 szt
* olej – 2 łyżeczki
* cukier – 1 łyżeczka
* ziele angielskie, cynamon, kminek mielony, oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski.
Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili. tequilę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, olej , cukier oraz po szczypcie przypraw – wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
Po zamarynowaniu rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, przesmażamy wyciągnięte z marynaty skrzydełka po kilka minut z każdej strony, a następnie zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorące!
Smacznego!
1 Comment
www.czystek.net ViVio
30 listopada 2015 at 08:37Uwielbiam takie połączenia słodko-ostre. Widać w tym Meksyk :)