SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska

Dziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku!

Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku!

Ja mam dla Was przepis na kurczaka, a dokładnie na skrzydełka z kurczaka.

Marynowane z tequili, soku z pomarańczy oraz przyprawach zyskują niesamowity smak!

Takie skrzydełka są świetnym pomysłem na obiad, ale równie na imprezowe danie na ciepło!

Gwarantuję, że zachwycą swoim smakiem i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

kurczak w tequili, kurczak po meksykansku , kurczak na ostro , skrzydelka w sosie , kuchnia meksykanska , ostra na slodko , sylwia ladyga (1)xx

SKŁADNIKI:

( dla 2-3 osób )

* skrzydełka z kurczaka – 400 g
* czosnek – 1 cała główka
* limonka – 1 szt
* pomarańcza – 1 szt
* tequila – 1 łyżka
* chili – 1 szt
* duży pomidor – 1 szt
* olej – 2 łyżeczki
* cukier – 1 łyżeczka
* ziele angielskie, cynamon, kminek mielony, oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski.

Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili. tequilę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, olej , cukier oraz po szczypcie przypraw – wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

Po zamarynowaniu rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, przesmażamy wyciągnięte z marynaty skrzydełka po kilka minut z każdej strony, a następnie zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorące!

Smacznego!

kurczak w tequili, kurczak po meksykansku , kurczak na ostro , skrzydelka w sosie , kuchnia meksykanska , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    www.czystek.net ViVio
    30 listopada 2015 at 08:37

    Uwielbiam takie połączenia słodko-ostre. Widać w tym Meksyk :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress