BABECZKI DROŻDŻOWE – PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki.

Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem.

Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos.

Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy.

Spróbujcie!

Polecam!

 babeczki ponczowe , babeczki drozdzowe , muffinki drozdzowe , babeczki z orzechami , ciasto drozdzowe , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 125 g

* drożdże suszone – 1 łyżeczka

* cukier – 40 g

* masło – 40 g

* mleko – 125 ml

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

woda – 125 ml

* cukier puder – 50 g

* skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

* rum – 3 łyżki

* ulubione bakalie

babeczki ponczowe , babeczki drozdzowe , muffinki drozdzowe , babeczki z orzechami , ciasto drozdzowe , ostra na slodko (4)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.

Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami.

Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.

Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum.

Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami.

Smacznego!

babeczki ponczowe , babeczki drozdzowe , muffinki drozdzowe , babeczki z orzechami , ciasto drozdzowe , ostra na slodko (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress