MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre )

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło!

Idealna na Sylwestra, ale nie tylko!

Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację.

Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym!

Koniecznie wypróbujcie!

Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam!

Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę!

Polecam!

krokiety ziemniaczane , mini krokieciki , przekaski na sylwestra , imprezowe przekaski (1)xx

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – 400 g
* masło – 50 g
* jajko – 1 szt
* mąka – 30 g
* sól pieprz, papryka
* bułka tarta do panierowania
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, ugniatamy.

Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy.

Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy wałek i kroimy na kawałki.

Panierujemy w białku i bułce tartej.

Smażymy na rumiano.

Smacznego!

krokiety ziemniaczane , mini krokieciki , przekaski na sylwestra , imprezowe przekaski (3)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    niki
    17 kwietnia 2016 at 21:32

    czy ziemniaki ważone ze skórką czy już bez ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress