SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ

Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd!

Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam!

Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć!

Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają!

W tym przypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie!

Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo Święta!

Zawsze zrobi furorę!

Koniecznie wypróbujcie!

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (5)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

KRUCHY SPÓD:

  • * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g
    * kakao – 1 łyżka
    * cukier puder – 1 łyżka
    * masło – 80 g
  • KREM CZEKOLADOWY:

    * mleczna czekolada – 100 g
    * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g
    * masło – 50 g
    * śmietanka 36% – 50 ml

KARMELOWE ORZECHY:

* orzechy włoskie – ok. 1,5 szkl
* posypka Delecta Decorada o smaku Karmelu – 30 g
* cukier – 150 g
* śmietana 36% – 125 ml
* woda – 70 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* kawa rozpuszczalna – 1 szczypta

WARSTWA SEROWA:

* twaróg 3-krotnie zmielony tłusty – 300 g
* budyń śmietankowy Delecta – 1 czubata łyżka
* żółtko – 2 szt
* białko – 2 szt
* mleko – 0,5 szkl
* masło – 20 g
* cukier wanilinowy Delecta – 1 łyżeczka
* cukier puder – 3-4 łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżeczka

BEZA WŁOSKA:

* białko w temp. pokojowej – 2 szt
* cukier drobny – 130 g + 20 g
* woda – 30 ml

* Zbożowe kuleczki w czekoladzie Decorada Delecta

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (13)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHY SPÓD:

Ciastka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy na ok. 20 minut do mrożenia.

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (9)x

KREM CZEKOLADOWY:

Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy.

Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia.

KARMELOWE ORZECHY:

Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut, odstawiamy, zalewamy 2 łyżkami śmietanki.

Kawę oraz mąkę rozpuszczamy w reszcie śmietanki, wlewamy do sosu i na wolnym ogniu gotujemy dosypując połamane orzechy oraz karmelową posypkę Delecta.

Wylewamy na schłodzony krem czekoladowy i odstawiamy na kolejne 20 minut do mrożenia.

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (10)x

WARSTWA SEROWA:

Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, budyniem i sokiem z cytryny.
 
Dodajemy mleko i ponownie miksujemy.
 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej, wylewamy na orzechy.
 
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180ºC,  studzimy.

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (11)x

BEZA WŁOSKA:

W rondelku zagotowujemy 130 g cukru z wodą, a następnie na wolnym ogniu podgrzewamy do 118C.

W tym samym czasie ubijamy na sztywno białka, i kiedy cukier osiągnie już odpowiednią temperaturę , zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy do białek – cały czas ubijamy na najwyższych obrotach – beza musi być sztywna, lśniąca i schłodzona.

Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone ciasto.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C na ok. 5 minut w celu opalenia.

sernik z ganache , sernik z orzechami i karmelem , sernik z beza ,beza wloska (12)x

Zajadamy!

Smacznego!

IMG_6256cc]

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFIOstra na Słodko - blog kulinarny
    8 marca 2016 at 10:05

    […] Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! […]

  • Reply
    TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
    5 maja 2016 at 06:50

    […] takie połączenie tarty, sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress