CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU

Jak wiecie uwielbiam krewetki, a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące czerwone curry z krewetkami, które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło.

Na ostro – tak jak lubię ( ale bez przesady, bo jak pewnie wiecie czerwona pasta curry wcale nie jest tą najostrzejszą, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego danie jest delikatne, ale wyraziste w smaku! )

Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej ukochanej Tajlandii.

Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika!

Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!

Polecam!

 curry z krewetkami , czerwone curry , kuchnia tajska , danie orientalne , krewetki przepis , ostra na slodko (3)xx

SKŁADNIKI:

* krewetki tygrysie – 250 g
* cebula – 1 szt
* korzeń imbiru – 2 cm
* czosnek – 2 ząbki
* nasiona kuminu – 1 łyżeczka
* czerwona pasta curry – 2 łyżki
* mleko kokosowe – 400 m
* sos rybny – 1 łyżka
* liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt
* świeże zioła – kolendra

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy.

Wrzucamy przeciśnięty czosnek, starty imbir, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy.

Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut.

Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.

Ps. Świetnym dodatkiem jest kleks śmietany z odrobiną limonki – przełamie ostry smak curry!

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ewa
    1 kwietnia 2016 at 18:14

    Hei. Probowalam juz paru Twoich przepisow sa super :) czy te krewetki Mozna podawac z Makaronem ? NP tagliatelle? Lub ryzowym ? Moje dziecko uwielbia makaron a za ryzem srednio przepada.

  • Reply
    PAD THAI Z KURCZAKIEM
    6 maja 2016 at 11:20

    […] to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i […]

  • Reply
    anita
    28 listopada 2016 at 19:50

    a co z tym imbirem?

  • Reply
    Piotr Klimowicz
    9 listopada 2018 at 19:59

    Bardzo dobre! Bałem się, że będzie zbyt pikantne, ale proporcje są idealne. Ja akurat robiłem wszystko razy dwa żeby mieć z dziewczyną na dwa dni i powiem wam, nie nudzi się. Dziś skończyłem i nie mogę się doczekać, aż to znowu zrobię. kto się wacha przez ilość składników, imbir jest jak za darmo, sos rybny przyda się na przyszłość pasta curry do 5 złotych za równowartość 4 pełnych łyżek. Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 listopada 2018 at 10:11

      Bardzo się cieszę, że smakowało! Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko!

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress