MUFFINKI JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Sezon rabarbarowy już w pełni, a więc i u mnie nie może zabraknąć rabarbarowych słodkości!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne jogurtowe muffinki z rabarbarem i kruszonką.

Delikatne, wilgotne w środku, słodkie z delikatnym kwaskowatym posmakiem rabarbaru.

Świetne na drugie śniadanie albo słodką przekąskę do popołudniowej kawki!

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

   1-muffinki jogurtowe z rabarbarem , muffinki z kruszonka , szybkie proste muffinki , muffinki najlatwiejsze , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

( 8-10 szt )

* mąka pszenna – 150 g
* jogurt grecki – 125 g
* olej – 50 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sok z cytryny – 1 łyżka
* rabarbar – ok. 200 g

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 20 g
* masło – 15 g
* cukier puder – 15 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajko roztrzepujemy z jogurtem, olejem i sokiem z cytryny.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Wszystko rozem dokładnie miesamy i dodajemy drobno pokrojony rabarbar.

Napełniamy foremka na muffinki do ok. 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką ( mieszamy mąkę z masłem i cukrem pudrem , rozdrabniamy w palcach ).

Pieczemy ok. 25 minut / 180C.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress