PIEROŻKI TORTELLINI Z JARMUŻEM, RICOTTĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Lubicie jarmuż ? Ja bardzo!

Przygotowuję z niego nie tylko fantastyczne pesto ( idealne do makaronu ), ale również sałatki i farsze.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne pierożki tortellini z farszem z jarmużu.

Idealnie doprawiony farsz i delikatne, pierogowe ciasto tworzą fantastyczną całość, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Takie pierożki tortellini z jarmużem są świetnym pomysłem na obiad!

Koniecznie wypróbujcie!

 tortellini z jarmuzem , tortellini pierozki , jarmuz przepisy , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)x

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

TORTELLINI:

* mąka pszenna – 1 czubata szklanka
* jajko – 1 szt
* masło – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

FARSZ:

* jarmuż – 3 garście
* ricotta – 2 łyżki
* czosnek niedźwiedzi – 2 liście
* masło – 2 łyżki
* sól, pieprz – smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

TORTELLINI:

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.

Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.

Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy, a następnie wrzucamy posiekany i oczyszczony i sparzony wcześniej kilka minut we wrzątku jarmuż – smażymy kilka minut do miękkości uważając , by nie przypalić czosnku.

Dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Pierożki podajemy polane roztopionym masełkiem z odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress