SZPINAKOWE PLACUSZKI – bezglutenowe – BE FIT!

Jak wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często.

Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów.

Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe, które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad.

Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny.

be fit ostra na slodko

Można je zajadać solo, albo z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Danie lekkie, smaczne, dietetyczne!

Polecam!

Koniecznie wypróbujcie!

 placuszki szpinakowe , szpinakowe pancakes , placuszki wegetarianskie, bezglutenowe placuszki , maka ryzowa przepisy (3)x

SKŁADNIKI:

( ok. 10 szt )

* świeży szpinak – 2 duże garście
* nasiona lnu – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* mąka ryżowa – ok. 80 g
* soda oczyszczona – 1 szczypta
* sól, pieprz, czosnek – do smaku
* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Umyty szpinak miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w 5 łyżkach wody nasionami lnu.

Dodajemy jajko, mąkę przesianą z odrobiną soli, pieprzu i sody, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek – mieszamy.

Smażymy na nieprzywierającej patelni  na odrobinie oliwy po ok. 2-3 minuty z każdej strony,

Podajemy z przesmażonymi i posiekanymi borowikami ze szczyptą soli oraz świeżą rukolą.

Smacznego!

placuszki szpinakowe , szpinakowe pancakes , placuszki wegetarianskie, bezglutenowe placuszki , maka ryzowa przepisy (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress