UCIERANE BABECZKI JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Sezon na truskawki powoli się kończy, więc korzystajmy z jego uroków, póki możemy!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka – babeczki z jogurtowego ciasta ucieranego wypełnione truskawkami.

Taka fajna alternatywa dla klasycznego ciasta ucieranego!

Po sezonie truskawkowym babeczki śmiało można wypełnić innymi owocami – świetnie sprawdzą się też borówki albo brzoskwinie.

Robi się je błyskawicznie, a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera!

Koniecznie wypróbujcie!

 babeczki z truskawkami , ciasteczka truskawkowe , tartaletki z owocami , ciasto ucierane z truskawkami , ostra na slodko (3)x

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny – 0,5 kubeczka ( ok. 80 g )
* mąka pszenna – 1,5 kubeczka
* cukier – 1 kubeczek
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej – 0,5 kubeczka
* truskawki – ok. 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt, olej i jajka – dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremek na babeczki – tartaletki ( albo na muffinki! ) i układamy pokrojone truskawki.

Pieczemy ok. 25 minut / 180C.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress