KURCZAK Z ANANASEM W ŻÓŁTYM SOSIE CURRY – kuchnia tajska

I dziś znów zapraszam Was do Tajlandii!

pobrane (1)

Tym razem nie będziemy jeść wołowiny ani też rybki, a pysznego, soczystego kurczaka!

Podany w aromatycznym i ostrym sosie curry tworzy fantastyczne i sycące danie.

Świetnym dodatkiem jest do tego miseczka ugotowanego na sypko ryżu albo ulubione tajskie noodle!

Koniecznie spróbujcie!

Będzie pysznie!

 curry z kurczaka , zolte curry , kuchnia tajska , kuchnia orientalna , ostra na slodko , shitake przepisy (2)x

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 250 g
* żółta pasta curry – 2 łyżki
* olej kokosowy – 2 łyżki
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* papryczka chili – 0,5 szt
* mleko kokosowe – 400 ml
* ananas – 100 g
* grzyby shitake ugotowane – 2 szt
* pędy bambusa – 1 garstka
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* sos rybny – 1 łyżka
* sok z limonki – 1 łyżeczka
* pieprz
* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy zmiażdżoną trawę cytrynową, posiekany imbir i papryczkę chili.

Dodajemy oczyszczonego, pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody, dodajemy pastę curry i na wolnym ogniu dusimy ok. 5 minut.

Zalewamy mlekiem kokosowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem , cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki.

Wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa, grzyby shitake i pędy bambusa, dokładnie mieszamy i podajemy gorące!

curry z kurczaka , zolte curry , kuchnia tajska , kuchnia orientalna , ostra na slodko , shitake przepisy (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress