PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ

Lato, słońce i upały zobowiązują do jedzenia olbrzymiej ilości lodów! No ba! ;)

Nie ma tu żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto czasami zgrzeszyć ;) ).

A jak wybieram lody – to zawsze te najlepsze, czyli Carte D’Or – lody premium, wykonane z najwyższej jakości składników, idealnie kremowe, o wyrazistym smaku – takie, po których jeszcze na długo pozostaje smak na podniebieniu!

A do tego te lody pięknie wyglądają – urocze 6 rozetek gotowych do nałożenia!

Carte d'or , lemon pie , ptysie z lodami , tarta cytrynowa , ptysie z beza , beza wloska , lody cytrynowe , deser z beza , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)x

Dziś mam dla Was przepis nie na pyszne lody, ale na fantastyczny deser z ich użyciem.

Chrupiące ptysie wypełnione Lodami Carte D’Or Galateria Lemon Pie, orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?!

Taki deser jest świetnym pomysłem np. na rodzinny obiad, przyjęcie w ogrodzie, albo też fantastyczny deser na szaloną imprezę!

Gwarantuję, że każdy będzie zachwycał się zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Koniecznie spróbujcie!

Carte d'or , lemon pie , ptysie z lodami , tarta cytrynowa , ptysie z beza , beza wloska , lody cytrynowe , deser z beza , ostra na slodko , sylwia ladyga (7)x

SKŁADNIKI:

( 4 szt )

* Lody Carte D’Or Galateria Lemon Pie

PTYSIE:

* woda – 0,5 szkl

* masło – 50 g

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 szczypta

* duże jajko – 2 szt

LEMON CURD:

* jajko – 1 szt

* cytryna – 1 szt

* cukier – 60 g

* masło – 35 g

BEZA WŁOSKA:

* białko – 1 szt

* cukier drobny – 80 g

* woda – 3 łyżki

Carte d'or , lemon pie , ptysie z lodami , tarta cytrynowa , ptysie z beza , beza wloska , lody cytrynowe , deser z beza , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PTYSIE:

Gotujemy wodę z masłem, do wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Studzimy, a następnie cały czas miksując wbijamy po jednym jajka – drugie wbijamy dopiero w momencie kiedy pierwsze jest już całkowicie wmieszane w masę.

Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy” gniazdka ” ( wyższe na brzegach, tak by utworzyć „gniazdko” ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uwaga!

Ptysie znacznie rosną dlatego należy zachować odstępy między nimi!

Pieczemy ok. 15-20 minut / 200 C, studzimy.

LEMON CURD :

Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.

Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.

Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy ( w lodówce krem gęstnieje ).

BEZA WŁOSKA:

W rondelku umieszczamy cukier i zalewamy wodą ( ma być jej tyle aby tylko zakryła cukier ).

Podgrzewamy na mnałym ogniu do temp. 115C.

W tym czasie ubijamy białka na „miękkie wierzchołki”, a kiedy syrop osiągnie 120C cienką strużką wlewamy go do białek nie przerywając miksowania – ubijamy ok.7-8 minut do całkowitego wystudzenia.

CAŁOŚĆ:

Do przygotowanych gniazdek ptysiowych nakładamy porcję Lemon curd, dodajemy rozetkę lodów Carte D’Or Galateria Lemon Pie i dekorujemy bezą włoską, którą dodatkowo możemy opalić palnikiem.

Zajadamy!

Smacznego!

Carte d'or , lemon pie , ptysie z lodami , tarta cytrynowa , ptysie z beza , beza wloska , lody cytrynowe , deser z beza , ostra na slodko , sylwia ladyga (6)x

Carte Dor Lemon Pie- Unilever Polska

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress