RAGGMUNK – SZWEDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Dziś pędzimy do Szwecji!

pobrane

Jednym z najbardziej popularnych dań są tam placki ziemniaczane, które serwuje się w 2 wariantach – Rårakor, czyli takie zawierające prawie same ziemniaki i Raggmunk – bardziej przypominające naleśniki!

Podaje się je z dodatkiem smażonego boczku i konfitury z borówki brusznicy, która w tamtym kraju jest niesamowicie popularna i używana jak ketchup!

Są bardziej delikatne w smaku niż nasze placki ( za sprawą mleka ), ale równie pyszne!

Są świetnym pomysłem na obiad!

Jeśli nie chcecie próbować tej tradycyjnej wersji z boczkiem i konfiturą – zróbcie po swojemu – świetnie będą smakowały z gulaszem , kwaśną śmietaną albo sosem pieczarkowym!

Gwarantuję, że będą smakowały równie idealnie!

Polecam!

 Raggmunk ,placki ziemniaczane , szweckie placki , szwecja przepisy , ostra na slodko , chrupiace placki , tani obiad (2)xxx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mleko – 0,5 szkl
* jajko – 1 szt
* mączyste ziemniaki – 400 g
* sól
* olej do smażenia

DODATKOWO:

* plastry boczku
* konfitura z brusznicy lub żurawiny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę mieszamy z mlekiem , jajkiem i solą, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki.

Wszystko razem mieszamy i na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placuszki – na rumiano z 2 stron.

Podajemy z przesmażonym boczkiem i konfiturą – na gorąco!

Smacznego!

Raggmunk ,placki ziemniaczane , szweckie placki , szwecja przepisy , ostra na slodko , chrupiace placki , tani obiad (4)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress