CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z MORELAMI

Wiem , wiem , że uwielbiacie ciasta ucierane – ja też!

Nie ważne czy na kefirze czy na jogurcie – ważne , żeby było mega puszyste, wilgotne i delikatne!

i Takie właśnie jest to!

Dziś zrobiłam je z morelami, ale po sezonie śmiało możecie użyć innych , ulubionych owoców.

Śliwki, truskawki, maliny, gruszki, a nawet owoce z puszki – każde pasują idealnie!

Ciasto ucierane na kefirze robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!

Polecam!

 ciasto ucierane , ucierane na kefirze , ucierane z brzo9skwiniami , ucierane z morelami , ostra na slodko , sylwia ladyga , latwe ciasta (1)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 22cm )

* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* morele – ok.300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy pokrojone morele.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress