A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? AMICA

Krążył kiedyś po sieci taki „łańcuszek”, w którym dziewczyny pokazywały wnętrza swoich torebek.

Tak sobie pomyślałam, że może by zrobić to samo z wnętrzami lodówek!

Co byśmy tam zastali?! Strasznie jestem ciekawa!

Dzisiejszy wpis poświęcony będzie właśnie temu chyba najważniejszemu sprzętowi w kuchni – lodówce!

Nie będzie to wpis o pysznym jedzeniu, a o tym , gdzie i jak to pyszne jedzenie przechowywać, tak by na długo pozostało świeże i pachnące, a wnętrze lodówki cieszyło nasze oczy i na długo zachowało swój pierwotny wygląd.

No bo takie zasady przechowywania jedzenia są, a do napisania tego wpisu skłonił mnie bałagan jaki zastałam w „maminej” lodówce zaraz po przyjechaniu z wakacji.

Pewnie część z Was zna te zasady, część się do nich stosuje, a część chciała bym się stosować, ale im ( tak jak mi kiedyś! ) nie wychodzi.

amica lodowki 6

Nie wiem czy wiecie, ale od tego jak przechowujemy żywość w lodówce i zamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ).

Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia.

lodowka

W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne.

Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni mogą służyć nie tylko jako miejsce do przechowywania jedzenia, ale też mogą być jedną z największych dekoracji w kuchni – niesamowicie elegancką i stylową.

amica 9

    amica 13       

Ich wnętrza zwykle są tak przestronne, że nie ma tutaj obaw o to, że coś się nie zmieści ( no chyba , że ktoś w całości będzie chciał wsadzić tam prosiaka to wtedy może być problem :D ).

amica 2

pasek

 

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO?

GÓRNA PÓŁKA:

To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry.

Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują.

( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ).

ŚRODKOWA PÓŁKA:

Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( pamiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ).

DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY

Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – jest więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ).

Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się!

BOCZNE PÓŁKI:

Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), przetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów.

Na samej górze mamy pojemniki na jajka – te można przetrzymywać tam ok. 2 tygodni, ale pamiętajmy, że nie mogą być myte!

ZAMRAŻARKA:

Pamiętajmy, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie – ciężkie zatrucie jest wtedy realnym niebezpieczeństwem!

Produkty rozmrożone raz – trzeba odrazu przygotować i zjeść.

Najlepiej i najbezpieczniej jest zamrażać produkty na 3-12 miesięcy – pomocna będzie tu etykieta na produkcie lub instrukcja obsługi lodówki.

W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd.

amica lodowki 3

CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE

Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy.

Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( panujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ).

O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW?

Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia.

Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością.

Artykuły spożywcze o silnym zapachu, np. bardzo aromatyczną wędlinę czy też ser, starannie pakujmy, żeby nie „przeszły” nimi produkty o łagodnym aromacie, chociażby mleko.

CZEGO UNIKAĆ?

Niewłaściwe przechowywanie potraw możne znacznie pogorszyć pracę lodówki.

Nie wkładajmy do niej gorących potraw – sprawia to , ze lodówka musi pracować na wyższych obrotach, co zwiększa zużycie prądu.

Nie przeładowujmy jej – powietrze możemy wtedy swobodnie krążyć i nie spada skuteczność chłodzenia.

W CZYM PRZECHOWYWAĆ?

Bardzo ważne jest nie tylko odpowiednie rozmieszczenie produktów na półkach, ale też sposób ich zapakowania.

 Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed  przenikaniem zapachów ( przydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ).

Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – ich wadą bowiem jest to, że szybko przemiękają.

Popularne plastikowe pudełka nadają się natomiast do przechowywania większości produktów – pamiętajmy jednak, że wszelkie opakowania powinny posiadać atest świadczący o ich dopuszczeniu do kontaktu z żywnością (symbol widelca i kieliszka).

Te, w których chcielibyśmy mrozić powinny również być oznaczone w specjalny sposób – najczęściej symbolem śnieżynki.

amica

pasek

SPRZĄTANIE I ROZMRAŻANIE LODÓWKI:

W znanej książce „Porządek musi być” autorki, Kim Woodburn i Aggie MacKenzie radzą, by generalny przegląd lodówki robić raz w tygodniu, najlepiej przed większymi zakupami.

To samo dotyczy mycia drzwi, półek i szuflad chłodziarki.

Być może wielu osobom wyda się to oczywiste, ale na wszelki wypadek przypominam: przed myciem lodówki należy ją wyłączyć i opróżnić z jedzenia!

Porządkując jej zawartość wyrzućmy wszystkie przeterminowane produkty, a te o krótszej dacie ułóżmy z przodu, by zużyć je w pierwszej kolejności.

Pamiętajmy, że lodówka musi się rozmrozić sama, bo inaczej możemy ją uszkodzić – nie stosujmy żadnych środków przyśpieszających rozmrażanie, nie podważajmy lodu nożem, ani też nie wkładajmy garnka z wrzątkiem.

Do mycia doskonale nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do naczyń, a jeśli nie chcemy używać detergentu zmieszajmy ocet w równych proporcjach z wodą – to rewelacyjny sposób na usunięcie nieprzyjemnego zapachu z lodówki i jej dezynfekcję.

Przecieramy dokładnie ścianki, a następnie spłukujemy i wycieramy ją do sucha miękką szmatką.

Warto również zadbać o to, by w lodówce nie mieszały się zapachy przechowywanego tam jedzenia – są na to dwa sposoby: soda oczyszczona lub mielona kawa – wstawiamy do lodówki pojemnik z wybranym produktem – będzie chłonął zapachy jak nic innego!

amica lodowki 8

pasek

TECHNOLOGIA NO FROST

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do lodówek z technologią NO FROST.

REF_Technologia_No_Frost-01

Dzięki ciągłemu obiegowi chłodnego powietrza na każdej półce wewnątrz lodówki panuje taka sama temperatura, a dodatkowo stała kontrola poziomu wilgotności pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować świeżość produktów na dłużej.

System No Frost stosowany jest zarówno w chłodziarkach i zamrażarkach.

Urządzenia z tą funkcją określane są mianem bezszronowych i właśnie na tym polega ich główny urok – wewnątrz lodówki nie powstaje szron oraz lód, co ma przynajmniej kilka atutów, m.in. to, że lodówki z systemem No Frost nie wymagają rozmrażania.

Nie oznacza to oczywiście, że nie trzeba ich już czyścić, ale proces ten będzie trwał krócej i będzie dużo bardziej przyjemny!

Usunięcie wilgoci z wnętrza lodówki sprawia, że produkty mogą być dłużej przechowywane – powinny zachować właściwy dla siebie zapach czy barwę, a to sprawi, że my będziemy mogli cieszyć się ich dobrą jakością nawet po kilku dniach.

Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na fakt osuszania wnętrza urządzenia – to prowadzi do wysuszania żywności z czym można sobie poradzić w dość prosty sposób – wystarczy trzymać żywność w pojemnikach na to przeznaczonych (zarówno tych dostarczonych przez producenta lodówki, jak i kupionych oddzielnie).

Żywność przechowywana w chłodziarce z No Frost dłużej nadaje się do spożycia, a produkty z zamrażarki nie przywierają do siebie (brak lodu).

Przewaga urządzeń bezszronowych wydaje się w tym przypadku oczywista.

amica 12

Takie lodówki z technologią No Frost posiada w swojej ofercie m.in. marka AMICA – zobaczcie:

pasek

Mam nadzieję, że moje rady przydadzą Wam się – zarówno przy zakupach, jak i sprzątaniu lodówki czy też może kupnie nowego sprzętu.

A jak wyglądają wnętrza Waszych lodówek?

Co najdziwniejszego zdarzyło Wam się w nich przechowywać?

Czy było to jakieś dzikie zwierzę,a może kosmetyki?

Chcę to zobaczyć!

pasek

Wpis powstał we współpracy z marką AMICA

pobrane

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress