PIEROGI RUSKIE Z SEREM I ZIEMNIAKAMI – idealne!

Założę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich.

Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu.

Prosto z wody albo odsmażane.

Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną.

We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.

A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów).

Ja uwielbiam, a Wy?

Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie!

Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga!

Spróbujcie i Wy!

A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze trafiliście!

Polecam!

pierogi ruskie , najlepsze ciasto na pierogi , pierogi z serem i ziemniakami , ostra na slodko , sylwia ladyga , bog kulinarny (1)x

SKŁADNIKI:

( ok. 35-40 szt )

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl
* ( gorąca woda – 3/4 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* olej – 1 łyżka

FARSZ:

* ziemniaki ( już obrane ) – 250 g
* twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ).

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut.

FARSZ:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy.

Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę.

CAŁOŚĆ:

Ciasto ( najlepiej podzielić na pół ) cienko wałkujemy, wykrawamy kołka i na każde układamy po łyżeczce farszu.

Dokładnie sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Smacznego!

Ps. świetnym dodatkiem do farszu jest świeży majeranek!

pierogi ruskie , najlepsze ciasto na pierogi , pierogi z serem i ziemniakami , ostra na slodko , sylwia ladyga , bog kulinarny (4)xx

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Margo
    23 sierpnia 2017 at 23:23

    Zrobilam dzis na obiad. Cos pysznego. Ciasto idealne

  • Reply
    Viola
    27 sierpnia 2017 at 13:54

    Witam. Zawsze robiłam ciasto na pierogi z jajkiem więc zdziwiłam się, że w tym przepisie bo nie ma. Ale spróbowałam i powiem szczerze że ciasto jest rewelacyjne. Miękkie i idealne. Nie wrócę już do swojego starego ciasta. Pozdrawiam

  • Reply
    mały kazio
    5 marca 2018 at 20:52

    Przepis z „Kuchni polskiej” z tym samym błędem co w książce.
    Ziemniaki trzeba ugotować w mundurkach dzień wcześniej.
    A można smażyć na ma maśle czy koniecznie na masełku?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 marca 2018 at 22:19

      Błędem?! Nie bardzo rozumiem gdzie jest błąd, bo przecież każdy ma swój przepis, do którego się stosuje.
      Ja robię tak jak w przepisie i nie widze tu błędu ani też powodu, dla którego miałyby nie wyjść … albo wyjść niesmaczne.

      Ps. Ja wolę na masełku ;)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress