KRUCHE WRAWNE BABECZKI ŻURAWINĄ Z WHISKY I PISTACJAMI

Dziś mam dla Was przepis na fenomenalne mini tarty – babeczki!

Połączenie delikatnie słonego, kruchego ciasta z wytrawną masą z pasztetu, żurawiny z whisky  i pistacji tworzy mega smaczną całość!

Idealnym dodatkiem są przepiórcze jajka sadzone i chrupiąca kruszonka, które sprawiają,  że danie nabiera iście królewskiego charakteru.

Smaki fantastycznie ze sobą współgrają, przenikają się, a każdy kęs sprawia, że ma się ochotę na zdecydowanie dużo więcej!

Takie Mini tarty / babeczki są fantastycznym pomysłem na rodzinne przyjęcie albo np. romantyczną kolację.

Gwarantuję , że każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz będzie oblizywał się ze smakiem!

Polecam!

  Babeczki z pasztetem , slone babeczki , slone ciasto kruche , przepiorcze jajka , ostra na slodko , profi pasztet , zurawina z whisky (3)x

SKŁADNIKI:

( 4 szt )

CIASTO:

* masło – 150 g
* mąka pszenna – 180 g
* sól, pieprz

DODATKOWO:

* pasztet Wielkopolski PROFI – 130 g
* suszona żurawina – ok. 80 g
* whisky – 125 ml
* zielone pistacje – ok. 80 g
* cebula – 1 szt
* masło – 1 łyżka
* cukier – 1 szczypta
* białe wino – 3 łyżki

+ przepiórcze jajka

pobrane

http://profi.com.pl/

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Zagniatamy mąkę z masłem, solą i grubo zmielonym pieprzem, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Foremki smarujemy masłem, a następnie wylepiamy schłodzonym , rozwałkowanym ciastem ( niewielką ilość odkładamy na kruszonkę ).

FARSZ:

Cebulę kroimy w cienkie plasterki, szklimy na maśle, dodajemy cukier i smażymy przez ok.3 minuty.

Wlewamy wino i gotujemy aż cały płyn odparuje, a cebula zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowaną cebulę mieszamy z pasztetem oraz posiekaną żurawiną z whisky i pistacjami.

Masę przekładamy na podpieczony spód, delikatnie wyrównujemy i posypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.

Podajemy ciepłe, ale nie gorące z usmażonymi na odrobinie masła przepiórczymi jajkami sadzonymi i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Babeczki z pasztetem , slone babeczki , slone ciasto kruche , przepiorcze jajka , ostra na slodko , profi pasztet , zurawina z whisky (2)x


Wakacje z Profi

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress