TARTA PTYSIOWA Z MUSEM Z BOROWIKÓW I ORZECHAMI

Zabieram Was do Francji!

pobrane

No bo ciasto ptysiowe i pasztety, to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem.

Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

ptysie wytrawne , ciasto ptysiowe , nadzienie z pasztetu, dania na impreze , tarta wytrawna , ostra na slodko (2)x

Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia!

Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką z białym winem i musem ze smażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość.

Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem!

Danie smakuje obłędnie!

Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają!

Każdy kęs jest początkiem kolejnego!

Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie!

Jest wygodna do podania, pyszna i bardzo efektowna!

Koniecznie spróbujcie!

  ptysie wytrawne , ciasto ptysiowe , nadzienie z pasztetu, dania na impreze , tarta wytrawna , ostra na slodko (1)xx

SKŁADNIKI:

CIASTO PTYSIOWE:

* woda- 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt
* proszek do pieczenia – 1 szczypta

FARSZ:

  • paszetet – 260 g
    * borowiki – 120 g
    * duża cebula – 1 szt
    * masło – 2 łyżki
    * cukier – 1 duża szczypta
    * białe wino – 100 ml
    * sól, pieprz
    * orzechy laskowe – 50 g
    * natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO PTYSIOWE:

W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.

Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy.

Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy.

Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą.

Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem.

Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę.

Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C.

FARSZ:

Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje.

Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości.

Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy.

Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe.

Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami.

Zajadamy!

Smacznego!

ptysie wytrawne , ciasto ptysiowe , nadzienie z pasztetu, dania na impreze , tarta wytrawna , ostra na slodko (8)x


Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress