PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + szybkowar Gerlach

Szybkowar jest urządzeniem, o którym nie jeden marzy, a jednocześnie urządzeniem, które w naszych domach w dalszym ciągu nie jest zbyt popularne.

 szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (3)

Ja też dopiero niedawno zaczęłam swoją przygodę z Szybkowarem i przyznaję, że z każdym, kolejnym użyciem jestem coraz bardziej zachwycona.

Przyznaję bez bicia, że był to sprzęt, o którym od dawna marzyłam i marka GERLACH marzenie to postanowiła spełnić – w moje ręce trafił model Gerlach 323B.

pobrane

Jak się sprawuje?

Jak go obsługiwać?

Co w nim przygotowałam na początek?

I czy warto go zakupić?

Poczytajcie!

szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (2)

KILKA SŁÓW O SZYBKOWARZE

CO TO JEST SZYBKOWAR I JAK DZIAŁA

Szybkowar jest najzwyklejszym w świecie garnkiem ze specjalną pokrywką.

Po jego zamknięciu potrawa zaczyna się gotować tak jak w zwykłym garnku, a dopiero po chwili pojawiają się różnice.

Pokrywa sprawa, że jest on bardzo szczelnie zamknięty i para powstała podczas gotowania praktycznie nie ma żadnego ujścia.

Sprawia to, że dochodzi wewnątrz do podniesienia ciśnienia i wzrostu temperatury wody.

Para zamiast uchodzić, tak jak podczas normalnego gotowania krąży wewnątrz garnka, przenika potrawę i rozbija włókna produktów w bardzo krótkim czasie – sprawia to, że wszystkie aromaty z produktów przenikają się tworzą bardzo aromatyczne kompozycje.

szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (4)

CIŚNIENIE

Większość szybkowarów, m.in mój oferuje do wyboru 2 poziomy ciśnienia – jego wybór zależy od produktu który chcemy ugotować.

Wysokie ciśnienie (1.05 bara) – umożliwia ugotowanie w bardzo krótkim czasie nawet najbardziej wymagających produktów, jak rośliny strączkowe, czerwone mięsa, zboża i warzywa.

Niskie ciśnienie (0.55 bara) – umożliwia ugotowanie w minimalnie dłuższym czasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem.

JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR?

Z obsługą szybkowara nie ma absolutnie żadnych problemu – jest to bardzo łatwe, szybkie, ale pamiętajmy, by zawsze wewnątrz urządzenia była woda, która umożliwi wytworzenie się pary niezbędnej do gotowania w szybkowarze.

Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym i niesamowicie aromatycznym i soczystym posiłkiem.

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (1)xx

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach.

Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ).

Jest niesamowicie smaczne i soczyste.

Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.

Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki.

Koniecznie spróbujcie!

PULLED PORK :

SKŁADNIKI:

* łopatka wieprzowa – 1 kg
* pomidory w puszce – 1 op / 400 g
* woda – ok. 350 ml
* cebula – 2 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* czosnek – 4 ząbki
* cukier , sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku
* olej do smażenia – 4 łyżki

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (5)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz słodką papryką, solą i pieprzem – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.

Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz całe ząbki czosnku.

Całość delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.

Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki.

Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para.

Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ).

Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.

Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (4)x

PODSUMOWUJĄC:

Szybkowar Gerlach spisał się na medal!

pobrane

Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki zostały wewnątrz – sprawiło to , że mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste!

Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego!

Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek.

Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo smacznym pomysłem!

Urządzenie bardzo łatwo się myje, jest zrobione z porządnych materiałów, które wytrzymają na lata.

Jest świetnym pomysłem na prezent!

Jestem zachwycona!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress