PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + szybkowar Gerlach

Szybkowar jest urządzeniem, o którym nie jeden marzy, a jednocześnie urządzeniem, które w naszych domach w dalszym ciągu nie jest zbyt popularne.

 szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (3)

Ja też dopiero niedawno zaczęłam swoją przygodę z Szybkowarem i przyznaję, że z każdym, kolejnym użyciem jestem coraz bardziej zachwycona.

Przyznaję bez bicia, że był to sprzęt, o którym od dawna marzyłam i marka GERLACH marzenie to postanowiła spełnić – w moje ręce trafił model Gerlach 323B.

pobrane

Jak się sprawuje?

Jak go obsługiwać?

Co w nim przygotowałam na początek?

I czy warto go zakupić?

Poczytajcie!

szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (2)

KILKA SŁÓW O SZYBKOWARZE

CO TO JEST SZYBKOWAR I JAK DZIAŁA

Szybkowar jest najzwyklejszym w świecie garnkiem ze specjalną pokrywką.

Po jego zamknięciu potrawa zaczyna się gotować tak jak w zwykłym garnku, a dopiero po chwili pojawiają się różnice.

Pokrywa sprawa, że jest on bardzo szczelnie zamknięty i para powstała podczas gotowania praktycznie nie ma żadnego ujścia.

Sprawia to, że dochodzi wewnątrz do podniesienia ciśnienia i wzrostu temperatury wody.

Para zamiast uchodzić, tak jak podczas normalnego gotowania krąży wewnątrz garnka, przenika potrawę i rozbija włókna produktów w bardzo krótkim czasie – sprawia to, że wszystkie aromaty z produktów przenikają się tworzą bardzo aromatyczne kompozycje.

szybkowar gerlach , szybkowar , dania z szybkowara , ostra na slodko (4)

CIŚNIENIE

Większość szybkowarów, m.in mój oferuje do wyboru 2 poziomy ciśnienia – jego wybór zależy od produktu który chcemy ugotować.

Wysokie ciśnienie (1.05 bara) – umożliwia ugotowanie w bardzo krótkim czasie nawet najbardziej wymagających produktów, jak rośliny strączkowe, czerwone mięsa, zboża i warzywa.

Niskie ciśnienie (0.55 bara) – umożliwia ugotowanie w minimalnie dłuższym czasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem.

JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR?

Z obsługą szybkowara nie ma absolutnie żadnych problemu – jest to bardzo łatwe, szybkie, ale pamiętajmy, by zawsze wewnątrz urządzenia była woda, która umożliwi wytworzenie się pary niezbędnej do gotowania w szybkowarze.

Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym i niesamowicie aromatycznym i soczystym posiłkiem.

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (1)xx

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach.

Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ).

Jest niesamowicie smaczne i soczyste.

Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.

Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki.

Koniecznie spróbujcie!

PULLED PORK :

SKŁADNIKI:

* łopatka wieprzowa – 1 kg
* pomidory w puszce – 1 op / 400 g
* woda – ok. 350 ml
* cebula – 2 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* czosnek – 4 ząbki
* cukier , sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku
* olej do smażenia – 4 łyżki

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (5)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz słodką papryką, solą i pieprzem – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.

Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz całe ząbki czosnku.

Całość delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.

Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki.

Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para.

Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ).

Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.

Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

pulled pork , szarpana wieprzowina , wyczesana wieprzowina , ostra na slodko , sylwia ladyga , gerlach szybkowar (4)x

PODSUMOWUJĄC:

Szybkowar Gerlach spisał się na medal!

pobrane

Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki zostały wewnątrz – sprawiło to , że mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste!

Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego!

Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek.

Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo smacznym pomysłem!

Urządzenie bardzo łatwo się myje, jest zrobione z porządnych materiałów, które wytrzymają na lata.

Jest świetnym pomysłem na prezent!

Jestem zachwycona!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress